• Links is te zien hoe de bomen worden gekapt. Wat achter blijft is een grote leegte.

    KEES VAN DER VEER

'Kaalslag langs de Geniedijk in Hoofddorp nodig voor veiligheid'

HOOFDDORP De recente kaalslag van bomen langs de Geniedijk was noodzakelijk voor de veiligheid van fietsers en voetgangers. Dat heeft wethouder Marjolein Steffens-van de Water vorige week in de gemeenteraad geantwoord op vragen van GroenLinks-raadslid Peter Boerman. Het raadslid gaf aan dat veel inwoners met afschuw hebben gereageerd op het kappen van meer dan 100 bomen langs de Geniedijk. De veiligheid lijkt een kulargument. Zo ogenschijnlijk lijken er zomaar rücksichloos bomen gerooid."

Wethouder Marjolein Steffens antwoordde dat de bomen niet zomaar zijn gekapt. Ze zei dat het vervangen van 1800 bomen al in 2012 is begonnen. Die zou de laatste stap zijn geweest.

Volgens de wethouder was het kappen van de bomen absoluut nodig. "Er lopen mensen en schapen over de dijk. Schapen vinden het ook niet leuk om een boom op hun hoofd te krijgen. Mensen die er verstand van hebben, hebben ons geadviseerd de bomen weg te halen."

IEPEN Steffens benadrukte dat boomliefhebbers uiteindelijk beter af zijn, omdat er voor de gekapte bomen meer terugkomen. In plaats van de 123 gerooide populieren worden nu 130 iepen terug. Die kunnen meer dan 200 jaar mee en vormen ook minder een gevaar voor hun omgeving. De wethouder zei dat het in elk geval geen luciferhoutjes worden die bij de eerste beste storm het loodje leggen.