• Bomenkap Weteringbrug.

    Mariëlle Tukker
  • Mariëlle Tukker
  • Mariëlle Tukker

Onrust in raad over flinke bomenkap

HOOFDDORP Meerdere fracties in de gemeenteraad zijn bang dat er in Haarlemmermeer zonder enige reden zomaar massaal bomen worden gerooid. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water probeerde de ongeruste raadsleden gerust te stellen door te melden dat bomenkap altijd een oorzaak heeft.

Het was fractievoorzitter Koos de Vries van de ChristenUnie-SGP die als eerste de knuppel in het hoenderhok gooide. Hij zei zich zorgen te maken over het bomenbeleid naar aanleiding van berichten van inwoners uit de omgeving van de Weteringweg. Daar zouden zonder serieuze aankondiging massaal bomen zijn gekapt.

De Vries vroeg zich af wat de reden was de bomenkap en of een en ander wel naar de omwonenden is gecommuniceerd.

De ChristenUnie-SGP kreeg bijval van de fractie van GroenLinks. Raadslid Piet Schouten vroeg zich af of de bomen wel voldoende worden onderhouden. Ook Michel van Dijk (Forza!) maakte zich zorgen. "Uiteindelijk houden we geen boom meer over. Zo fanatiek worden hier bomen gerooid."

Verantwoordelijk wethouder Steffens-van de Water antwoordde dat de bomen langs de Weteringweg niet zomaar zijn gekapt. Volgens haar is uit inspectie gebleken dat maar liefst 84 procent te oud is. Bij een storm dreigen oude populieren hun takken te verliezen en dat kan een gevaarlijke situatie opleveren voor de omgeving, aldus de wethouder.

Volgens Steffens zijn omwonenden ook op een inloopavond en via een brief op de hoogte gesteld van wat er zou gaan gebeuren. Zij benadrukte dat het vervangen van oude bomen overeenkomstig het beleid is dat door de gemeenteraad zelf is vastgesteld.

De wethouder wees er tot slot op dat voor alle bomen die zijn gekapt er nieuwe worden teruggeplant.