• Archieffoto

    Aart Aalbers

Plan voor 'compensatiebos' in Park21

HOOFDDORP Er zijn plannen om in recreatiegebied Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep een zogeheten compensatiebos aan te leggen. Dat heeft wethouder Mariëtte Sedee van Grootschalig Groen dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse persgesprek.

Als je een trip met het vliegtuig boekt, kun je die vlucht tegenwoordig compenseren met een bijdrage voor het planten van een boom. Die bomen worden nu nog ver van Schiphol geplant. Het is een idee van wethouder Sedee om zo'n bos nu ook in Haarlemmermeer aan te leggen. Dan hoop je dat je als luchtpassagier straks over je eigen compensatieboom te vliegen.

GEBOORTEBOS Sedee laat uitzoeken of een en ander mogelijk is. Een naam voor het beoogde bos heeft ze nog niet. Het compensatiebos is naast het al eerder geplande geboortebos, een wens van de gemeenteraad. Voor elke nieuwe inwoner van Haarlemmermeer wordt straks een boom geplant.

Grootschalige bomenplant is in Park21 voorlopig niet aan de orde zolang er geen bestemmingsplan voor het gebied is. Wethouder Sedee zei dinsdag dat er niettemin zo'n vijftig bomen per jaar kunnen worden geplant, als dat maar zorgvuldig wordt gerealiseerd. Zij heeft er daarom alle vertrouwen in dat er dit jaar veel bomen bij komen in Park21.

Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt

BESTEMMINGSPLAN Het bestemmingsplan voor Park21 laat nog op zich wachten. Het wachten is op de rijksoverheid die knopen moet doorhakken over de stikstofaanpak. Wethouder Sedee zei te hopen dat daar snel duidelijkheid over komt, omdat anders te veel initiatieven te lang blijven liggen.

Zo kunnen er geen beslissingen worden genomen over de verdere ontwikkeling van Park21. Volgens de wethouder staan ondernemers te trappelen van ongeduld om aan de slag te gaan in het gebied, maar zullen ze nog even geduld moeten hebben. Sedee zei dat initiatiefnemers nog niet zijn afgehaakt.

STIKSTOF De stikstofaanpak is slechts één van de hobbels die nog moet worden genomen om Park21 verder te ontwikkelen. Een ander belangrijke punt is de infrastructuur. Als het gebied straks met grote evenementen duizenden bezoekers per dag trekt is de huidige wegenstructuur onvoldoende.

Hoewel er dus nog veel spijkers met koppen moeten worden geslagen, is er volgens wethouder Sedee op dit moment al veel te beleven in Park21. Zij benadrukte dat het gebied onder meer populair is bij wandelaars, die er optimaal kunnen recreëren.

Lees ook: Ontwikkeling Park21 loopt nieuwe vertraging op.