• Rob Jelsma

Nederlands honkbalteam verdedigt titel in Hoofddorp

HOOFDDORP Het Europees kampioenschap honkbal wordt volgend jaar in Hoofddorp gehouden. Op het honkbalcomplex van Hoofddorp Pioniers zal het Nederlands team volgend jaar van 9 t/m 18 september de Europese titel verdedigen. "Ik ben bijzonder trots dat de KNBSB gekozen heeft voor Hoofddorp", laat wethouder sport, Adam Elzakalai, weten.

Donderdagmiddag was er een persbijeenkomst belegd bij Hoofddorp Pioniers om het nieuws officieel bekend te maken. Daar liet wethouder Adam Elzakalia weten dat de gemeente 100.000 euro beschikbaar heeft gesteld om het toernooi naar Hoofddorp te halen. "Als gemeente steunen wij maatschappelijke doelen. Denk aan Meerlive of eerder dit jaar, het EK synchroonzwemmen. Voor het EK honkbal is door het college ook geld reserveert."

Het is de 34ste keer dat het Europees kampioenschap wordt georganiseerd en de tiende keer dat het toernooi in Nederland wordt gehouden. Nederland is met 21 keer goud het meest succesvolle honkballand van Europa.

Hans Meijer, algemeen directeur van de Koninklijke Nederlands Baseball en Softball Bond (KNBSB), is verheugd dat het Europees kampioenschap honkbal in 2016 in Nederland gaat plaatsvinden. "Het is geweldig om het evenement opnieuw in je eigen land te kunnen houden. Het EK is een geweldige etalage om het honkbal in Nederland te kunnen promoten en het stadion in Hoofddorp is een prachtige plek om te spelen. Wij gaan er samen met de gemeente Haarlemmermeer en de stichting ETO, de beheerder van het stadion, een fantastisch toernooi van maken." Over de keuze voor Hoofddorp zegt Meijer: "Er zijn meer mooie honkbalstadions in Nederland, maar dit nieuwe fantastische stadion in Hoofddorp is zeker de plek waar grote honkbal evenementen, zoals het Europees kampioenschap, kunnen plaatsvinden. Hoofddorp biedt met de twee honkbalvelden voor het eerst de mogelijkheid om het gehele toernooi op één accommodatie te organiseren."

Samen met stichting ETO is de KNBSB verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. "Het prachtige honkbalcomplex van de Hoofddorp Pioniers leent zich bij uitstek voor internationale wedstrijden. Het evenement biedt de club en Haarlemmermeer kansen en mogelijkheden, zoals side events, citymarketing en inwoners kennis laten maken met de honkbalsport. Wij kijken uit naar de wedstrijden. En hopen natuurlijk dat Nederland gaat winnen", besluit Elzakalai.