Nico van Opzeelands geheime recept

VIJFHUIZEN Afgelopen donderdag onthulden zijn schaats- en fietsvrienden in HCnieuws het geheime recept van de 75 jaar jonge Nico van Opzeeland. Zondagavond, voor Nico oudejaarsavond, deden ze het nog eens uitgebreid over.

Vandaag, 22 februari wordt Nico van Opzeeland 75 jaar. Een man waar je van op aan kunt, een man die in Vijfhuizen aan de wieg van menig evenement heeft gestaan. En ondanks zijn leeftijd, in Nico's geval: dankzij zijn leeftijd, nog voor elk feestje te porren is. Met Vijfhuizen Schaatst gaat hij mee naar de Weissensee, met Vijfhuizen Fietst verslindt hij ontelbare kilometers. Voor zijn makkers alle reden hem in het zonnetje te zetten. En dat gebeurde gisteravond. Met vuurwerk en oliebollen, met bier en bitterballen, met gezang en cadeaus.

Aanvankelijk hebben Nico en zijn vrouw Riet het plan zondagavond niet zo laat de echtelijke sponde op te zoeken vanwege de drukte die ze maandag te wachten staat. Maar Nico, met een fijne neus voor feestjes, doet wat langer dan normaal over zijn laatste rondje met de huishond. Zijn voorgevoel heeft hem niet bedrogen want tegen elven houden zo'n zestig mannen en vrouwen halt voor hun huis aan de Vijfhuizerweg. Mét een mobiele bar, versiert met strotouwtjes waar hij zo'n afschuwelijke hekel aan heeft, mét een vrachtwagen voorzien van een jubileumzeil én een biertap, mét vuurwerk en mét toepasselijke feestliederen. Het wordt groot feest. Nico straalt van oor tot oor en zegt het wel honderd keer: geweldig, geweldig.

Tegen twaalven pakt Dim Schoorl spontaan de microfoon en namens de vriendenclub brengt hij nog maar eens het geheime recept en de vele verdiensten van de voormalige modekoning van Vijfhuizen in herinnering. "Hard werken, sociaal, sporten, lachen, doen, organiseren. De feestweek, fietsen op zondag, de IJsselmeerronde, de grootste fiets van Nederland, het Millenniumfeest, de schaatsmarathons op de Weissensee. Overal was je bij betrokken. Volgend jaar gaan we naar Zweden om te schaatsen en jij gaat mee", zegt Dim onder instemmend applaus. Hij heeft cadeaus voor de jarige job en als de klok van de nabij gelegen Verbondskerk twaalf slagen laat horen galmt door de straat het 'lang zal hij leven'. Eerder heeft het feestlied geklonken. 'Heb je een feestje of ander vertier, dan helpt Nico je graag met plezier. Lekker klussen, verfbussen en dus komen wij naar hier.'

Na de polonaise en met een biertje in zijn hand verklapt Nico dat aan de opgesomde ingrediënten van zijn geheime recept één belangrijke elixer ontbreekt: "Ik wil mijn opa achterna. Die is 101 geworden doordat hij elke avond een borreltje dronk. Dat doe ik ook. Soms twee. En als Riet niet kijkt worden het er wel eens drie. Ha, ha. Wat een feest hè? Driekwart eeuw, zo oud voel ik me nog lang niet."