• Pixabay.com

Nieuwe cijfers CBS: meeste eeuwelingen wonen in grote steden

HAARLEMMERMEER Ze waren getuige van de Tweede Wereldoorlog, zagen het IJzeren Gordijn ontstaan en weer vallen en maakten van dichtbij mee hoe de wereld er uit zag zonder technologie. Kortom: honderdjarigen hebben nogal wat meegemaakt. Maar hoeveel wonen er nu eigenlijk in deze gemeente?

De afgelopen 100 jaar waren op veel vlakken bijzonder turbulent en memorabel. En mensen die nu 100 jaar of ouder zijn, maakten het allemaal van dichtbij mee. Maar hoeveel inwoners van 100 jaar en ouder telt de gemeente eigenlijk? En zijn dat er eigenlijk veel of weinig, in vergelijking tot omliggende gemeenten of zelfs heel Nederland?

GROTE STEDEN Nederland telt bijna 2,2 duizend honderdplussers, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze 'eeuwelingen' wonen vooral in de grote steden: Rotterdam (123, waarvan vijftien mannen), Amsterdam (honderd, waarvan veertien mannen) en Den Haag (negentig, waarvan tien mannen).

Van de exact 2.189 honderdplussers op 1 januari 2019 was met 1.850 personen het overgrote deel vrouw. De oudste Nederlander is dan ook een vrouw: Geertje Kuijntjes uit Gorinchem. Ze wordt volgende maand 114 jaar oud. De oudste man is een stuk jonger: Eelke Bakker uit Dokkum is op dit moment 108 jaar en blaast deze zomer 109 kaarsjes uit.

BABYBOOM Al jaren schommelt het aantal honderdplussers rond de tweeduizend. Het CBS verwacht dat het aantal eeuwelingen vanaf 2020 sneller groter zal worden. Dit laatste hangt samen met een kleine babyboom kort na de Eerste Wereldoorlog. Die babyboomers zullen rond 2020 de honderd passeren.

Benieuwd naar hoeveel honderdplussers er in deze gemeente wonen? Je vindt het hieronder.