• Schiphol Group

Nieuwe crashtenders voor Schiphol

SCHIPHOL Amsterdam Airport Schiphol heeft voor een optimale brandveiligheid dertien nieuwe crashtenders besteld. De eerste wordt eind 2018 verwacht.

Crashtenders worden met name ingezet voor de bestrijding van vliegtuigincidenten. Het bestrijden van een vliegtuigbrand is specialistisch werk. De krachtige motor van nieuwe crashtenders zorgt ervoor dat dit zware voertuig binnen zeer korte tijd op de plaats van een incident kan zijn. De voertuigen kunnen rijden en blussen tegelijk, waarbij grote hoeveelheden blusmiddel in korte tijd ingezet wordt: 13.000 liter water, 1600 liter schuim en ruim 250 kg kilo poeder.

Met deze aanwezige bluscapaciteit voldoet Schiphol aan de zwaarste eisen en mogen de grootste vliegtuigen zoals de Boeing 747 en de Airbus A380 gebruik maken van de luchthaven.

De acceleratie gaat van 0 tot 80 km per uur in 23 seconden. Hiermee behoren ze tot de grootste en snelste brandweervoertuigen van Nederland en zijn ze overal op het landingsterrein binnen drie minuten ter plaatse.