Nieuwe Meer weer bang voor milieuramp

NIEUWE MEER Bewoners van Nieuwe Meer en Badhoevedorp zijn bang dat de afgegraven dijk tussen de A9 en de golfbaan alsnog voor een milieuramp gaat zorgen. Volgens Erik Hoogenboom van de buurtvereniging lekt er inmiddels gif uit de afgegraven dijk in een nabijgelegen sloot. "Helaas gebeurt er nu waar we al die tijd zo bang voor zijn geweest." PvdA-raadslid Willem Klijn heeft naar aanleiding van de melding spoedvragen gesteld aan het college.

Erik Hoogenboom sloeg afgelopen weekend alarm nadat er gekleurde vloeistoffen uit de grond leken te komen. Hij stuurde ook beelden mee. De golfbaan ter plekke is aangelegd op een berg chemisch afval. Er werd een dijk omheen gelegd om lekken te voorkomen. Die dijk is kort geleden gedeeltelijk afgegraven voor omlegging van de A9.

Hoogenboom is erg sceptisch. "Ik praat hier al vier maanden over en er wordt door gemeente niet geluisterd. We maken ons zorgen over de diepere grondlagen. Ik vind dat er gekeken moet worden naar de stabiliteit van het dijklichaam. En natuurlijk zegt Rijkswaterstaat straks dat er na metingen niks aan de hand is."

Het is niet de eerste keer dat inwoners van Nieuwe Meer en Badhoevedorp aan de bel trekken. Enkele maanden geleden sloegen zij ook al alarm. Dat leidde toen tot vragen in de gemeenteraad. Wethouder Derk Reneman liet toen weten dat alle ongerustheid onnodig was. Hij baseerde zich op een onafhankelijk onderzoek, waaruit bleek dat het risico voor het milieu te verwaarlozen was.

De PvdA maakt zich nu zorgen. Willem Klijn: "We hebben het college gevraagd of het onze zorg deelt.  Mochten onze zorgen wel terecht zijn, dan horen wij graag wat de mogelijke gevolgen zijn en wat het college eraan gaat doen."