Nieuwe seniorenverenigingen op puinhopen ANBO

HOOFDDORP De afdeling Haarlemmermeer-Noord van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) stapt per 1 januari uit de landelijke organisatie en zet alle huidige activiteiten voort in een nieuw op te richten vereniging: Seniorenvereniging Haarlemmermeer-Noord. Tijdens een emotionele vergadering die vanmorgen is gehouden hebben nagenoeg alle aanwezige leden hiervoor gekozen.

Aanleiding zijn de draconische maatregelen die het hoofdbestuur van de ANBO heeft genomen. Alle afdelingsbesturen worden per 1 januari aanstaande opgeheven. Ook heeft het bestuur alle rekeningen en de ledenadministratie geblokkeerd waardoor penningmeesters geen betalingen meer kunnen doen en secretarissen geen wijzigingen in het ledenbestand kunnen doorvoeren. En dat allemaal op grond van een vage brandbrief van een groep verontruste senioren die op 23 september bij alle afdelingen is bezorgd. Plus nog vagere signalen over het al langer verdwijnen van ANBO-gelden en de al jaren bij een aantal afdelingen aanwezige slapende gelden, zo wordt deze morgen duidelijk in de met zo'n 150 verontruste leden bomvolle zaal van het gebouw 'De Jeugd van Gisteren' in Hoofddorp. "En er is kennelijk niemand die directeur/bestuurder Liane den Haan kan tegenhouden." Het huidige bestuur van de afdeling Haarlemmermeer-Noord wil ook in de nieuwe vereniging de kar trekken. "Dit in het belang van de senioren."

De ANBO telt 380 plaatselijke afdelingen die allemaal beschikken over een eigen budget. Haarlemmermeer-Noord is met liefst 2.480 leden de op een na grootste afdeling van Nederland waar ook nog eens heel veel activiteiten worden georganiseerd. Daarom ook vraagt tijdens de vergadering iedereen zich af wat het hoofdkantoor in Woerden voor ogen heeft door de afdelingen de nek om te draaien.

Morgenmiddag houdt de afdeling Haarlemmermeer-Zuid een extra ledenvergadering over deze kwestie. De verwachting is dat in Nieuw-Vennep eveneens het besluit zal vallen om als zelfstandige vereniging verder te gaan. Eerder al werd bekend dat de afdeling Zwanenburg-Halfweg per 1 januari als nieuwe vereniging verder gaat onder de naam: Seniorenvereniging Zwanenburg-Halfweg.