• Ton Dijkstra

Nieuwe visie op cultuurbeleid

HOOFDDORP Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuwe visie op cultuurbeleid vastgesteld. In die visie is er onder meer veel aandacht voor het behoud van cultureel erfgoed. Dat zei cultuurwethouder Derk Reneman dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek.

Als Haarlemmermeer en buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude vanaf 2019 samengaan in een nieuwe gemeente is er opeens veel meer cultureel erfgoed. De buren hebben veel ouder erfgoed dan Haarlemmermeer. "Ik vergelijk het maar met Europa en Amerika", zei wethouder Reneman. "Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn dan Europa en wij zijn Amerika."

Als voorbeeld noemde de wethouder Stompe Toren in Spaarnwoude, een voormalig kerkgebouw uit de Middeleeuwen. Ook krijgt de nieuwe gemeente er een stoomgemaal bij: die in Halfweg.

Het college wil dat culturele instellingen niet meer jaarlijks een subsidie hoeven aan te vragen. In plaats daarvan worden meerjarige afspraken gemaakt. Reneman: "Dat geldt ook voor het Cultuurgebouw als dat straks op financieel gebied van code oranje naar code groen gaat." De financiële situatie van het Cultuurgebouw geeft nu nog reden voor lichte zorg maar dat zou binnenkort verleden tijd moeten zijn.

In een vorige raadsperiode is vastgelegd dat culturele instellingen meer ondernemer moeten worden. Volgens Derk Reneman is dat maar ten dele gelukt. Als voorbeeld noemde hij nog maar eens de miskleun met restaurant Premiére in De Meerse. De wethouder vond dat de cultuursector vooral geld moet verdienen met culturele activiteiten.

Als daarmee het eigen vermogen wordt gespekt, gaat dat niet direct ten koste van de subsidie van de gemeente. Het college heeft in zijn visie uitgesproken dat culturele organisaties een dikke portemonnee mogen aanleggen als appeltje voor de dorst.