'Nieuwe wijk Quatrebras minder duurzaam'

HOOFDDORP Met de duurzaamheid in de toekomstige wijk Quatrebras in Badhoevedorp is het niet goed gesteld. Dat zei voorzitter Anne Marie Kamevaar van de dorpsraad in Badhoevedorp donderdagavond als inspreekster van de gemeenteraad. "Waar is hier de ambitie om de duurzaamste te zijn?"

Volgens mevrouw Kamevaar gaan de huizen in Quatrebras er straks prachtig uit zien.

"Baksteen in warme tinten en wit stucwerk, maar geen vegetatiedaken om regenwater en CO2 op te vangen (om maar te zwijgen van fijnstof en geluidsdemping). Geen platte daken of schuur waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden zodat energieneutraal kan worden gebouwd maar een 'mooie' steile kap."

De gemeenteraad besprak hoe de nieuwe wijk er straks uit gaat zien. In het zogenoemde toetsingskader wordt een beeld geschetst van een lommerrijke wijk met brede lanen en bomen. De villa's worden een beetje gebouwd in de stijl van die in Bloemendaal en Aerdenhout.

De raadsfracties waren vol lof over het ontwerp maar hier en daar werden wel wat kanttekeningen geplaatst. Zo vroeg fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks zich af of de groennorm van bijna 39 vierkante meter groen per inwoner wel wordt gehaald. "We zullen daar zeker scherp op zijn."

Er was ook nog een kleine discussie over het parkeren bij de villa's. Het ontwerp gaat uit van een parkeernorm van bijna twee auto's per woning onder voorwaarde dat de wagens op eigen terrein worden geparkeerd. D66-fractievoorzitter Denise Abbas vroeg zich af wat er gaat gebeuren met gezinnen die bij voorbeeld zes auto's tot hun beschikking hebben.

Wethouder Derk Reneman aanvaardde alle complimenten over het ontwerp maar al te graag. Volgens hem wordt Quatrebras een juweeltje. Volgens hem loopt de participatie goed. Als alles volgens planning loopt, kan er medio 2018 worden begonnen met de bouw van de wijk.

Anne Marie Kamevaar zei dat de dorpsraad volgende week de balans opmaakt van de uitvoering van het Masterplan. De gemeenteraad bespreekt dan de voortgang van het toekomstplan voor Badhoevedorp.