• Ton Dijkstra

Nog veel vragen in raad over centrumplan Hoofddorp

HOOFDDORP Hoewel in grote lijnen best tevreden leven er in de gemeenteraad nog wel veel vragen over het ontwikkelplan voor het centrum van Hoofddorp. Dat bleek donderdag tijdens een debat tijdens de raadsvergadering.

Bart Fiers van het Cultuurgebouw zei als inspreker dat de plannen voor een levendig stadshart er wat hem betreft veelbelovend uitzien, maar hij maakt zich wel zorgen over het verdwijnen van honderden gratis parkeerplaatsen rond De Meerse en Duycker. Volgens Fiers zijn die gratis parkeerplekken een 'unique selling point' voor de cultuurvoorzieningen in het centrum van Hoofddorp.

Voor het huidige parkeerterrein bij het raadhuis en de tijdelijke parkeergarage komt een eenlaagse ondergrondse parkeergarage met 350 plekken terug. Parkeren kos daar straks wel geld. Bart Fiers zei bang te zijn dat dit ten koste gaan van de bezoekersaantallen in het Cultuurgebouw.

Van de raadsfracties was GroenLinks met afstand het meest kritisch. Raadslid Piet Schouten noemde het ontwikkelplan 'één grote reclamefolder voor de auto'. Er staat volgens hem wel precies in waar in de toekomst de auto kan worden geparkeerd maar voor de fiets is nog niets concreets bekend.

Meerdere fracties waren sceptisch over het onderzoek dat het college wil doen naar de mogelijkheid om in de kelder van het huidige raadhuis een bewaakte openbare fietsenstalling te maken. D66-raadslid Pablo Meegdes vond dat plan veel te vaag en PvdA'er Willem Klijn was niet enthousiast.

CDA-raadslid Herman Koning wees het plan resoluut af. Volgens hem is de kelder veel te klein voor een fietsenstalling. Wethouder Tom Horn noemde het standpunt van het CDA te voorbarig. Hij wees erop dat er plannen zijn om het archief uit de kelder te verplaatsen. In dat geval zou er veel extra ruimte komen voor fietsen.

Verder waren niet alle fracties direct enthousiast over het plan om aan de Binnenweg veel parkeerplaatsen te realiseren. Volgens de critici moeten automobilisten dan veel te ver lopen naar het winkelcentrum. Volgens wethouder Adam Elzakalai valt dat erg mee. Hij zei dat de Binnenweg bijna net zo ver weg is van in de ingang van Albert Heijn als de huidige parkeerplaatsen bij het raadhuis.

VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat drong aan op een snelle aanpak van het Raadhuisplein. Wethouder Elzakalai zei dat hij daar ook voorstander van is, maar met de ontwikkelingen in het centrum is dat volgens hem toch een lastige zaak.