• Rob Joore

Normen voedselbank verruimd | 'Beduidend meer aanmeldingen'

HOOFDDORP Ook mensen die iets meer te besteden hebben, komen sinds 1 januari in aanmerking voor een voedselpakket van de Voedselbank. De normen worden namelijk iets verruimd. Voedselbank Haarlemmermeer roept daarom bedrijven op meer voedsel te doneren.

"Er wordt meer gezocht naar aansluiting van de berekeningsmethode die past bij het NIBUD", licht Hans de Bats toe, voorzitter van Stichting Voedselbank Haarlemmermeer. "Wij zijn lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken en binnen de vereniging geldt een landelijke norm voor toelating van klanten. Voor klanten van de Voedselbank is de nieuwe norm net minder dan de helft van de hoogte die het NIBUD berekent voor een gezonde maaltijd op bijstandsniveau."

LICHTE GROEI Door de uitbreiding van de normen kunnen meer gezinnen gebruik maken van de voedselpakketten. In Nederland was er een lichte groei zichtbaar het afgelopen jaar. In Haarlemmermeer is in de eerste negen maanden sprake van een groei van 50 procent: van 100 naar 150 nieuw aangemelde gezinnen. De Bats: "Beduidend meer dus dan de landelijke groei. Als organisatie moeten we hierom stevig aanpoten en hebben we extra hulp nodig van bedrijven en van boeren die ons van voedsel voorzien." Het is van belang om de pakketten wekelijks gevuld te krijgen.

OP EIGEN BENEN De Bats gaat verder: "Wij zijn een noodhulporganisatie, het traject met een klant wordt gestart, maar aan de gemeente de taak om ervoor te zorgen dat de klant weer snel weg is, dus op eigen benen staat. Wij hebben hierover goede contacten met onder andere de wethouder van Sociale Zaken Ap Reinders." Per 1 januari kunnen ook de eenpersoonshuishoudens die in de schuldhulpregeling zitten waarschijnlijk een beroep doen op de voedselbank. "Een andere reden is dat supermarkten meer voedsel aan voedselbanken geven, want een van onze doelstellingen is om verspilling van goed voedsel tegen te gaan. Voedselbank Haarlemmermeer is een actieve organisatie met 120 vrijwilligers. Pakketten zijn goed gevuld, omdat we actief op zoek gaan naar bijvoorbeeld bedrijven, winkels, kerken en scholen die voedsel willen doneren want 75 procent van de inhoud van de pakketten komt uit Haarlemmermeer, in andere delen van het land is dat minder. Voedselbank Haarlemmermeer roept daarom bedrijven op om meer voedsel te doneren."

Gemiddeld ontvangen klanten wekelijks twee kratten voedsel. In Haarlemmermeer gaat het om 155 gezinnen, bestaande uit 500 mensen. De Bats: "Je ziet vooral de grotere huishoudens en een toenemende groep zijn de eenoudergezinnen. Uiteraard worden de pakketten samengesteld op de grootte van het gezin, een alleenstaande moeder met vier kinderen ontvangt meer dan een eenpersoonshuishouden." De Bats benadrukt dat de voedselbank een noodhulporganisatie is. Er wordt dus niet gekeken hoe iemand in een dergelijke situatie terecht is gekomen. "Ik vergelijk het altijd met een auto die in het water belandt. Je belt 112 en gaat het water in om iemand te redden. Pas als diegene veilig op het droge is, wil je erachter komen waarom het gebeurde: was iemand dronken? Of was de auto niet op tijd gekeurd? Of is er een andere reden?"

NIEUWE LOCATIE Dat Voedselbank Haarlemmermeer over een tijdje een nieuwe locatie krijgt, is bekend. Maar wanneer en waar? "We zijn er druk mee. De verhuizing staat gepland voor het vierde kwartaal 2018. Met de plek zijn we nog bezig, maar we gaan in ieder geval intrekken bij een nieuwbouwproject. Woensdag 10 januari wordt er een definitieve klap op gegeven. Belangrijk voor de voedselbank is de centrale ligging in Hoofddorp, dus goede bereikbaarheid voor onze klanten en natuurlijk onze eigen vrijwilligers."

Tekst: Marina de Wit

Foto: Volgens voorzitter Hans de Bats zijn de pakketten goed gevuld. Fotograaf: Rob Joore