• Kees van der Veer Hoofddorp

'NS-station in Hoofddorp stuk verplaatsen'

HOOFDDORP Het NS-station in Hoofddorp zou een stuk naar achteren moeten worden verplaatst en worden opgewaardeerd tot een volwaardig stadsstation. Dat bepleitte PvdA-fractievoorzitter Chris Vonk donderdag tijdens een debat in de gemeenteraad over de herontwikkeling van bedrijventerrein Beukenhorst-West tot moderne woonwijk.

Volgens Vonk is het NS-station in Hoofddorp op dit moment niet veel meer dan een veredelde halte en wordt het hoog tijd dat er eens een volwaardig station voor in de plaats komt. De PvdA'er kreeg onder meer bijval van fractieassistent Piet Schouten van GroenLinks. Die ergert zich ook al lange tijd aan het 'tochtgat' bij de entree van het NS-station.

Ook raadslid Ron Heimerikx (HAP) deed een beroep op het college om te gaan praten met NS en Prorail om een groter station te realiseren. Wethouder Adam Elzakalai liet weten dat NS en Prorail tot dusverre nog niet zo happig zijn om iets aan het station te verbeteren. Eventuele vernieuwing of uitbreiding hangt samen met het aanbod aan reizigers.

Dat zit met de komst van de ongeveer 3850 woningen in Beukenhorst-West wel goed, zo is de verwachting. De vraag is dan wanneer NS en Prorail bereid zijn tot actie. Elzakalai benadrukte dat de nieuwbouw in Beukenhorst pas in 2024 klaar is. Ron Heimerikx zei niet te hopen dat het NS-station dan pas onder handen wordt genomen, want dan ben je volgens hem veel te laat.

Alle fracties waren positief over de plannen om het voor een deel lege kantorenpark in Beukenhorst-West om te vormen tot moderne woonwijk dat de naam Hyde Park krijgt. Volgens raadslid Anneke van der Veer wordt Beukenhorst straks de Zuidas van Hoofddorp en verandert het karakter van het ooit agrarische polderdorp daardoor definitief. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water was dat met Van der Veer eens.

VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat vond wel dat er in de nieuwe wijk voldoende parkeerplaatsen moeten komen. De norm moet ruim boven de één komen te liggen, zo bepleitte hij. Naast medestanders oogstte de VVD'er ook critici. Volgens tegenstanders zijn veel parkeerplekken helemaal niet nodig, omdat de nieuwe wijk vlakbij bij het NS-station komt te liggen en dat het daarom voor de hand ligt dat veel inwoners voor het openbaar vervoer kiezen.

De Baat hield ook een pleidooi voor de komst van zogeheten 'free zones' aan de randen van de nieuwe wijk. Hierdoor zou er ruimte kunnen komen voor kleinschalige voorzieningen als horeca en detailhandel. Wethouder Elzakalai was niet op voorhand tegen. Hij had wel oren naar een 'bakkertje of koffietentje' aan de rand van het nieuwe Hyde Park.