Nu al bezwaren tegen 'Windzwaard' bij sportcomplex KWA

HOOFDDORP Het kunstwerk is nog niet eens geplaatst, maar nu zijn er al sterk afwijzende reacties op het 'Windzwaard' dat binnenkort wordt geplaatst op de rotonde bij sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA) aan de Bennebroekerweg. Volgens cultuurwethouder Derk Reneman laten mensen via sociale media weten het kunstwerk zonde van het geld te vinden of niet passen op die plek.

De digitale reacties zijn op een filmpje over het Windzwaard dat is uitgelekt op internet. De gemeente had eigenlijk de bedoeling de video pas donderdag te presenteren. Het Windzwaard is een 33 meter hoog kunstwerk, waarvan het zwaard meedeint met de wind en licht geeft als het donker is. Het lichtgevend zwaard doet denken aan de zwaarden die in de filmserie van Star Wars te zien zijn.

Volgens wethouder Reneman zijn de negatieve reacties op internet over het kunstwerk niet terecht. Hij stelt dat het ontwerp er is gekomen in samenspraak met deskundigen en omwonenden. "Het college heeft geen oordeel over kunst, al moet ik zeggen dat ik dit een mooi ding vind," aldus Reneman.

De uitvoering van het ontwerp heeft nogal wat voeten in de aarde gehad en liet daarom op zich wachten. Het is echter gelukt en binnenkort wordt het kunstwerk geplaatst. Het fundament is inmiddels gelegd.

Het Windzwaard is gemaakt door buro Poppinga. Het filmpje van hoe het er straks gaat werken is terug te vinden op www.poppinga.nl.