• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Nu ook VoorleesExpress in Haarlemmermeer

HOOFDDORP Al zo'n 140 gemeenten hebber er één. En nu ook Haarlemmermeer: een VoorleesExpress. Een groep vrijwilligers die bij ouders van jonge kinderen thuis komen om voor te lezen en om te leren voorlezen. Omdat voorgelezen worden leuk is, de fantasie prikkelt, helpt in de strijd tegen taalachterstand en omdat het gewoon heel gezellig kan zijn.

Stel je voor: het regent, het is niet echt warm buiten, je weet niet zo goed wat voor spelletje je nu weer moet gaan doen. En dan stelt je moeder (of je vader!) voor even lekker op de bank te gaan zitten, want zij (hij) gaat voorlezen. Of: je weet dat je straks naar bed moet en je hebt niet zo'n zin. Maar je weet dat je moeder (of vader) je weer een stukje voorleest uit het spannende verhaal over de krokodil die lever geen vlees uit.

Bovenstaande voorbeelden zijn nog maar één van de vele redenen waarom voorlezen goed is, en met name voor jonge kinderen die nog bezig hun taal te ontwikkelen. Zoals 2-jarigen bijvoorbeeld.

Veel ouders weten dat al en herkennen ongetwijfeld dat gevoel van gezellig voorlezen. Maar wat als dat niet het geval is. Dan is er, ook nu in Haarlemmermeer, de VoorleesExpress die kan zorgen voor zogeheten voorleesvrijwilligers. Volwassenen die naar gezinnen gaan, daar voorlezen en meteen ouders leren voor te lezen.

Vrijdag 8 september is daar het officiële startsein voor gegeven in een zaal van Pier K, die via een deur toegang geeft tot de bibliotheek, één van de samenwerkende partners in het project VoorleesExpress. Een andere partner is WeerWaarde die veel meerwaarde ziet in dit voorleesproject waarvoor zich al meerdere vrijwilligers aangemeld hebben.

Die kunnen al snel aan de slag, volgens Elly Folkerts, coördinator VoorleesExpress namens MeerWaarde, is het de bedoeling in 2017 te starten met 25 gezinnen, in 2018 moet het gaan om 50 gezinnen en het jaar daarna om 70.