Nucleaire top kostte gemeente bijna 50.000 euro

HOOFDDORP De nucleaire top die ruim een jaar geleden in Den Haag werd gehouden, heeft de gemeente 48.000 euro gekost die niet op de rijksoverheid kan worden verhaald. Dat blijkt uit de jaarstukken 2014 die wethouder Derk Reneman van Financiën deze week heeft gepresenteerd.

De meerdaagse nucleaire top (NSS) was de grootste internationale bijeenkomst die ooit in Nederland is gehouden. Er kwam bijna 60 wereldleiders naar Den Haag, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama. De prominente gasten kwamen vrijwel allemaal op de luchthaven Schiphol aan. Vandaar dat Haarlemmermeer een belangrijke schakel was in de operatie.

De Polderbaan werd gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen en het hele gebied eromheen werd vanwege de veiligheid afgesloten. Ook sommige doorgaande wegen in de polder waren tijdelijk verboden terrein voor gewone weggebruikers, omdat de bezoekers vanaf Schiphol vrij baan moesten hebben naar Den Haag.

De gemeente heeft 48.000 euro uitgegeven aan de top. Dat geld is volgens een woordvoerster vooral opgegaan aan communicatie en het nemen van verkeersmaatregelen. De regering bepaalde vorig jaar al dat alle gemeenten hun eigen kosten moesten dragen.