Nuttige rit over nare hobbels in Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP Afgelopen week hebben inwoners, raadsleden, wethouder en ambtenaren samen een 'hobbelrit' gemaakt over verkeersdrempels in Nieuw-Vennep. De bedoeling was om probleemdrempels te bekijken en erover te discussiëren.

Aanleiding voor de rondrit was een verzoek van inwoner Fera Heldoorn uit Nieuw-Vennep aan D66-raadslid Joost Koomen om een rondrit te maken. Zij had in de krant een uitspraak van hem gelezen in de gemeenteraad over het drempelbeleid en was blij met het initiatief van D66, HAP en CDA om dit beleid ter discussie te stellen.

Fera Heldoorn: "Er komen telkens maar meer drempels bij. Elke keer als een weg is afgezet voor enige tijd, gaat hij weer open en zijn er weer twee of drie nieuwe drempels bij. Het autorijden is zo geen plezier meer. Het lijkt wel botsautootje spelen."

Wethouder Derk Reneman gaf aan dat drempels vaak nodig zijn voor verkeersveiligheid, om verkeer te ontmoedigen op bepaalde routes of ze komen er op verzoek van bewoners ter plekke.

Er ontstond in de auto al snel een pittige discussie over nut- en noodzaak van zoveel en verschillende soorten drempels. Persoonlijke voorbeelden zoals het rijden met een caravan of aanhanger kwamen ook aan bod. "Dat is niet meer te doen. Ik moet met de vrachtauto 20 rijden over een drempel van 50 en wordt ondertussen links en rechts ingehaald door ongeduldige auto's."

Soms kon de wethouder goed uitleggen waarom een drempel nodig was of waarom ze op deze wijze zijn aangelegd. Bij andere drempels gaf de wethouder toe dat het hem ook onduidelijk was en zegde toe om te kijken of die weg konden, zoals de drempels richting de Estafette.

De betreffende drempels op de IJweg zouden moeten worden aangepast. De schade op het wegdek maakte wel duidelijk dat deze 'te hoog' zijn geworden. Ter plekke schraapte een voorbijganger met een doffe klap er nog een stukje af, wat het nog maar eens duidelijk maakte.

Veel discussie was er over de middelste drempel op het recentelijk vernieuwde deel van de Venneperweg richting winkelcentrum Symfonie. De meningen liepen uiteen. Deze zou er liggen op verzoek van inwoners, maar een aanwezige inwoner betwijfelde dat. Sommigen zagen het nut niet van een derde drempel op zo'n korte afstand. Kortom, over deze drempel is het laatste woord vast nog niet gezegd.

De gemeenteraad heeft in maart met ruime meerderheid de motie 'Hobbel weg!' aangenomen van D66, HAP en CDA. Die motie riep het college op om terughoudend om te gaan met het plaatsen van nieuwe drempels, te zorgen voor meer uniformiteit en probleemdrempels in de polder aan te pakken.