• Jos van Rooijen

Officiële start voor communityschool

HOOFDDORP De basisscholen Klavertje vier en De Brandaris en kindercentrum Mirakels van Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer gaan verder als communityschool. Maandag 23 januari is daarvoor het officiële startsein gegeven met het onthulllen van een nieuwe schoolvlag. Daarop staan de namen van betrokken partijen die allemaal gehuisvest zijn in het gebouw In De Breedte.

Belangrijkste doel van de communityschool is een vergaande samenwerking tussen partijen die direct en indirect een rol spelen bij het opvangen, begeleiden, onderwijzen en opvoeden van kinderen in de periode van 0-13 jaar. Op dit moment zijn dat de eerder genoemde drie partijen, maar vanwege het uiteindelijk doel staat de samenwerking ook open voor bijvoorbeeld de gemeente, de bibliotheek, de GGD, Meerwaarde, Sportfondsen en andere organisaties.

"Oftewel", aldus Margreet Vendel, lid van het college van bestuur van Stichting Meer Primair, "we bouwen aan een voorziening waar kinderen gedurende de dag in een veilige omgeving kunnen leren, spelen, ontwikkelen en ontmoeten." Zij sprak maandagochtend de kinderen, leerkrachten en ouders toen, waarna ze meteen meehielp met het uitvouwen van de nieuwe vlag. "Het gaat dus om zorgen voor een goede opvang voor de hele dag."

En daar moet het volgens de brochure over de communityschool, samengesteld in opdracht van Meer Primair en SKH, niet bij blijven. Daarin staat onder andere dat 'de communityschool zich ontwikkelt tot een wijkvoorziening waar kinderen, ouders en andere wijkbewoners samen kunnen komen' en 'waar activiteiten worden georganiseerd voor bewoners van de hele wijk'. Om dat doel te bereiken wordt eerst nog aangesloten op bestaande activiteiten zoals de avondvierdaagse , het naschoolse programma en de natuureducatie tuinen. De komende maanden moeten daar nieuwe activiteiten bij komen.

Eén duidelijk schoolse activiteit waarmee de communityschool wil starten is het 'ontbijt voor schooltijd', een al bestaande activiteit van Mirakels die nu breder wordt aangeboden. Kinderen kunnen daarbij op school ontbijten, waardoor ouders minder gehaast (de brochure heeft het over 'gestresst') naar hun werk kunnen in de wetenschap dat hun kind goed en in alle rust ontbijt.