• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Omlegging A9 ligt voor op het schema

BADHOEVEDORP Als alles meezit kan begin januari al begonnen worden met de sloop van het eerste gedeelte van de A9. Het wegrijden van het huidige zandlichaam is de grootste klus. Een operatie die op zijn laatst 1 maart 2019 voltooid moet zijn.

De omlegging van de A9 gaat zeer voorspoedig, laat Donald Nagel van Rijkswaterstaat weten tijdens een openbare bijeenkomst van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB), gisteravond. Waar gerekend was 'op een man of dertig' zit de grote zaal van het dorpshuis tjokvol met enkele honderden belangstellenden. "Zo voorspoedig dat de aannemer voor ligt op het schema." Vanaf week 46 hoeft het verkeer van Badhoevedorp naar Amsterdam niet meer om te rijden via knooppunt Raasdorp en met de kerst gaat de route Haarlem-Amstelveen volledig open. Rond 15 mei volgend jaar is het echt zover. Dan gaan ook de rijbanen Amstelveen- Haarlem open en rijdt al het verkeer volledig om Badhoevedorp heen. Hét moment dat het dorp massaal de vlag kan uitsteken.

De gemeente is niet aanwezig en dat wordt door Rijkswaterstaat, VDB en de vele aanwezigen ten diepste betreurd omdat er nog heel veel vragen zijn. Niet alleen op het gebied van de verkeersafwikkeling, maar ook als het gaat om het leegstaande Sonygebouw waar Corendon een hotel van wil maken. Wat gebeurt er met de strook die overblijft als de A9 gesloopt is? Over het antwoord op die vraagt denken VDB en inwoners hard na. En krijgen daarbij hulp van Merel Dedding. Zij loopt stage bij het Centrum voor Duurzaamheid Haarlemmermeer en werkt de ideeën uit die vanuit het dorp worden aangedragen. Wat Badhoevedorp met het centrum wil is dat het een plek wordt waar je graag naar toe gaat. Een plek met een plein. Een plek waar je naar toe gaat om te winkelen, te wandelen of om een terrasje te pikken. Dedding noemt de bibliotheek als het meest centrale punt dat het hart van het centrumgebied zou kunnen worden.

Een strook van 15 meter breed op de plek waar ooit de Kromme Tocht lag. Dat mag Badhoevedorp helpen invullen. Zodat het dorp een Groene A9 terugkrijgt.