Omlegging A9 op schema

BADHOEVEDORP Na de start van de omlegging van de A9 in november 2013 - de eerste mijlpaal - is er veel gebeurd. Het afronden van mijlpaal twee, het verleggen van de Loevesteinse Randweg en de busbaan, is voor Rijkswaterstaat een mooi moment voor een bustour langs de werkzaamheden. Waarvoor grote belangstelling bestaat.

Voordat op zaterdag 6 juni de excursies plaatsvinden is de schrijvende en fotograverende pers welkom aan boord van de touringcar. Johan van Erk, omgevingsmanager van de bouwcombinatie BadhoeverBogen, fungeert als reisleider, Willem de Graaf, projectmanager van Rijkswaterstaat is zijn assistent.

Via de Schipholweg kruisen we de drukke A4 en slaan voor de McDonald's rechtsaf. De eerste stop is bij de verlegde Loevesteinse Randweg en de busbaan. Een klus die noodzakelijk was om de verlegging van de A9 mogelijk te maken. Temidden van imposante dijklichamen van zand is het eerste gedeelte van een viaduct te zien. Hij maakt onderdeel uit van de toekomstige verbindingsboog om van de A9 op de A4 richting Amsterdam te komen. "We staan hier in de tuin van Schiphol en het stikt hier van de kabels en leidingen. Het is passen en meten geweest, maar we zijn eruit gekomen", legt Van Erk uit, terwijl De Graaf geïnterviewd wordt door RTVNH.

Terug langs Badhoevedorp richting Lijnden. We stoppen op de plek waar de Schipholweg verdiept onder de A9 door gaat. Daar komt ook de aansluiting van Badhoevedorp op de A9. Nadat in de nacht van 23 op 24 april ten behoeve van de tunnelbak met onderwaterbeton een bodem is aangebracht kon de aannemer de zijwanden van de onderdoorgang bouwen. Ook hier is het weer puzzelen met de ruimte; de tunnelbak wordt in tweeën aangelegd.

Ondertussen wordt hard gewerkt richting mijlpaal nummer drie: het viaduct dat de Sloterweg over de A9 gaat voeren. Naar verwachting wordt deze mijlpaal in de eerste helft van 2016 bereikt. Volgens Willem de Graaf liggen de werkzaamheden keurig op schema zodat in 2017 het eerste deel van de nieuwe A9 opengesteld kan worden. Het zijn de rijbanen vanuit richting Haarlem. In 2018 moet de nieuwe A9 volledig opengesteld worden.

Voor meer: zie HCnieuws van komende donderdag.