• Arcief

Omwonenden van luchthavens verenigen zich

SCHIPHOL Omwonenden van Nederlandse luchthavens, waaronder Schiphol, hebben samen de organisatie Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) opgericht.

Doel is samen actie te ondernemen tegen de naar hun mening 'ongewenste groei van de luchtvaart' in Nederland. Voorafgaand aan een debat over Schiphol in de Tweede Kamer diende de LBBL daar dinsdag een petitie in om haar zorgen over de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland kenbaar te maken. De LBBL riep daarbij op om prioriteit te geven aan gezondheid, milieu en klimaat boven verdere groei van de luchtvaart.

Wat de organisatie betreft moeten ook luchtvaartmaatschappijen hun CO2-uitstoot verminderen. Verder moeten vluchten binnen Europa worden beperkt door de trein als een goed alternatief te stimuleren, mede door deze qua prijs concurrerend te maken ten opzichte van de tarieven van prijsvechter luchtvaartmaatschappijen. De LBBL houdt op 23 juni een landelijke protestdag tegen groei van de luchtvaart.

Minister Cora van Nieuwenhuizen vindt de samenwerking van de belangengroepen in de LBBL een goede zaak. "Dat maakt het voor mij overzichtelijker."