Onafhankelijk Liberaal wil actieve begeleiding kindbruiden

HOOFDDORP De fractie van Onafhankelijk Liberaal (OL) wil dat het college onderzoekt of er bij de vluchtelingen die in Haarlemmermeer worden opgevangen ook zogeheten kindbruiden zijn. Dat zijn meisjes die voor hun achttiende jaar zijn getrouwd. OL wil dat eventuele kindbruiden die asiel aanvragen actief worden begeleid.

Raadslid Anneke van der Veer heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de kindbruiden. Zij zegt geschokt te zijn dat een meerderheid van de Tweede Kamer kort geleden een motie van CDA-Kamerlid Oskam heeft verworpen om huwelijken met kindbruiden nietig te verklaren.

Dat betekent volgens Van der Veer dat een huwelijk met een kind rechtsgeldig blijft en het kind ook geen rechtsbescherming krijgt. De fractie van OL vindt dat een slechte zaak.

Raadslid Van der Veer wil van het college weten of er op dit moment al kindbruiden in Haarlemmermeer zijn en zo ja hoeveel. Haar fractie doet ook het verzoek om eventuele kindbruiden actief te benaderen en te begeleiden zodat ze gerichte informatie kunnen krijgen om een ongewenst huwelijk te kunnen ontbinden.