• Eigen foto
  • Eigen foto

Onbekenden schieten ruiten voedseltuin stuk

HOOFDDORP Eerst werden tijdens de storm van 18 januari maar liefst 15 ruiten en een deur vernield. Nog geen dag na de reparatie hebben onbekenden 21 ramen met kogels kapot geschoten. Eigenaar en exploitant van de voedseltuin aan de oostkant van het NS-station, Franke van der Laan, is op zoek naar de daders. En een reden voor dit, in zijn ogen, zinloos geweld.

"Zo mag je het toch wel noemen?", vraagt de directeur van Stichting MEERgroen zich af. "Zinloos geweld. Want wat kan de zin zijn van het moedwillig stuk maken van iemands eigendom, zoals in dit geval ruiten van een groentekas."

Maar hij heeft nog meer voorbeelden die hem doen vermoeden dat er een breder probleem aan het vandalisme ten grondslag ligt. Hij verwijst daarvoor mede naar heemtuin De Heimanshof waar hij beheerder van is. "Het komt regelmatig voor dat gereedschap of planten verdwijnen. Er zijn zelfs een bosmaaier, maaimachine en heggeschaar gestolen. Er is al eens ingebroken met forse schade. Het zijn helaas geen incidenten meer. Het kan niet anders dat er fundamenteel iets fout zit." Hij vat het samen met 'zingeving' en dan vooral het gebrek eraan.

"Bij Stichting MEERGroen draait alles om burgerparticipatie en dat uit zich onder meer via allerlei natuurontwikkelings- en stadslandbouwprojecten, zoals de voedseltuin op Park 2020. In totaal gaat het om zo'n 900 mensen die bij al die projecten betrokken zijn "

Vervolgens: "Per jaar werken er bij ons tussen de 50 en 300 jongeren via een stageplek. Aan iedereen vragen we wat ze willen worden en wat ze met hun leven willen. Zo'n 95 procent heeft geen idee wat ze met hun leven aan moeten. Wat is er mis met de opvoeding, het onderwijssysteem en de wereld waarin jongeren opgroeien dat er zo veel mensen niet weten wat ze met hun leven willen. En ligt in die frustratie (gebrek aan ´zin in het leven´) wellicht de basis voor dit soort vandalisme. Niet alleen bij ons, maar op meerdere plekken?"

Hij heeft er niet direct een antwoord op, maar vraagt zich wel af of frustratie wellicht een reden is geweest om in het weekend van 10 en 11 februari een dergelijke 'ruitenactie' uit te voeren. "Maar dan moet je wel weten wie de daders zijn. Tips zijn van harte welkom", aldus Franke van der Laan, directeur Stichting MEERgroen.