• Juffen in Haarlemmermeer hebben donderdag en vrijdag iets anders te doen dan lesgeven.

    Johan van Beek

Onderwijs Haarlemmermeer twee dagen plat: 'Het gaat niet alleen om het salaris'

HOOFDDORP JUF IS BOOS, stond er op het spandoek. Niemand kon er tijdens een eerdere onderwijsdemonstratie op het Malieveld in Den Haag omheen. En ook de meesters staken niet onder stoelen of (school)banken dat ze actie voerden. Den Haag zag dat het menens was en kwam met een eenmalig bod. De reacties, onder leiding van de bonden, waren negatief. "Wij hebben structurele problemen. Die vragen om een structurele aanpak. Komt die er niet, dan komen wij met structurele stakingen." Donderdag 30 en vrijdag 31 januari is het weer zover en staakt onderwijsland opnieuw, ook in de polder. Deze krant peilde de stakingsbereidheid bij drie basisscholen en wat blijkt? De bereidheid om te staken bij basisscholen Haarlemmermeer is groot. Overigens is het niet bekend of de stakende leraren door de schoolbesturen worden doorbetaald.

Bij basisschool 't Joppe in Nieuw-Vennep blijven de laatste twee dagen van deze week de deuren op slot. "De bonden roepen op te staken voor een fatsoenlijk salaris, meer leerkrachten en minder werkdruk. Het grootste deel van ons team staat daar helemaal achter," aldus een woordvoerder. "We staken met het accent op aandacht voor meer leerkrachten en minder werkdruk. Want het onderwijs moet op weg naar betere les- en werkomstandigheden. Dan is het resultaat van de vorige acties te weinig. Ja, twee dagen dicht is niet niks, maar erg belangrijk als je de problematiek duidelijk wilt maken. Of de ouders van onze leerlingen er begrip voor hebben? Heel veel wel, gelukkig."

Je constateren dat we een groot maatschappelijk probleem hebben

MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM Ook de r.k. Plesmanschool in Badhoevedorp geeft aan met de staking mee te doen. Directeur Pieter de Kool: "We zijn beide stakingsdagen dicht. Dat is niet zo zeer voor meer salaris, maar vooral om aandacht te vragen voor het vak leraar. In de regio Amsterdam, waar ook wij zitten, hebben zo'n 10.000 leerlingen geen vaste meester of juf. Dat betekent lesuitval en onvoldoende continuïteit in de begeleiding. Dan moet je constateren dat we een groot maatschappelijk probleem hebben. En dat zou er niet moeten zijn. Concrete ideeën voor een oplossing? We denken aan een zelfde aanpak als bij Defensie. Ook daar was veel leegloop. Toen kwam de overheid met een landelijk bureau voor werving en dat heeft gewerkt. Het personeelstekort liep flink terug. Verder moet de beeldvorming worden aangepakt. Leraar? Zo'n drukke, onderbetaalde baan wil ik niet", hoor je nu. Maar veel leraren zullen beamen dat lesgeven juist leuk is. En uitdagend."

Ook de 1e Montessorischool in Hoofddorp gaat op 30 en 31 januari dicht. Directeur Mirjam van Haastrecht. "Ons bestuur heeft dat besloten, omdat de meerderheid van ons team wil meedoen met de staking. Waarom? Wat de vorige acties hebben opgeleverd was vooral gericht op het hier en nu, zonder aandacht voor de lange termijn. We willen nu duidelijk een punt maken. Het salaris staat niet voorop. Maar er moet eindelijk anders worden gekeken naar de vele problemen in onderwijsland, En die worden steeds groter. Hierbij springt het leerkrachtentekort eruit. Er moet alles aan gedaan worden om dat op te lossen".

Anja Maas