• Richard Stark

Onno Hoes: Haarlemmermeer is voor mij erg spannend

HOOFDDORP Onno Hoes is tot zijn eigen verrassing tot waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer benoemd. "Ik ken de polder totaal niet", zo zegt hij. "Het wordt voor mij allemaal heel spannend."

De VVD'er (56), die in Den Bosch opgroeide, is een bekende van scheidend burgemeester Theo Weterings. Ze kennen elkaar van de JOVD in Noord-Brabant. "Maar toen waren we nog een stuk jonger dan nu. Theo is op een gegeven moment naar het Westen gegaan. Ik ben langer in Brabant gebleven." Hoes was onder meer jarenlang gedeputeerde in Brabant.

Onno Hoes was tot de zomer van 2015 burgemeester van Maastricht. Hij werd er erg populair. De VVD'er moest met pijn in het hart vertrekken door een privékwestie.

Na zijn vertrek uit Maastricht deed Hoes meerdere klussen. Zo was hij onder meer adviseur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en ook de gangmaker achter het schakelteam voor personen met verward gedrag, dat door het ministerie van Veiligheid en Justitie in het leven is geroepen.

Onno Hoes zegt nu met veel genoegen weer op de 'trein van het openbaar bestuur' te stappen. Hij werd eerder deze maand gebeld door de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, of hij zich beschikbaar wilde stellen als waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer. "Ik was erg verbaasd en moest heel snel beslissen."

Het werd uiteindelijk een ja en de ervaren bestuurder beschouwt zijn komst naar Haarlemmermeer als een groot avontuur. Het wordt zijn eerste bestuurlijke stop in de Randstad. "Het is allemaal nieuw voor mij. Ja, ik ken Jozias van Aartsen die waarnemer in Amsterdam wordt en burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen. Maar daarmee houdt het wel een beetje op."

"Volgens mij is Haarlemmermeer een ondernemende gemeente. Dat kan ook niet anders met Schiphol en al die bedrijven hier. Verder vind ik het bijzonder dat er 26 kernen zijn. Ik wil graag ontdekken hoe die met elkaar verbonden zijn."

Het toeval wil dat Hoes zich kort geleden een beetje in Haarlemmermeer was gaan verdiepen, omdat hem was gevraagd een symposium te leiden voor het afscheid van Theo Weterings. "Dat kwam natuurlijk allemaal heel anders te liggen na het telefoontje van de commissaris in Noord-Holland."

Onno Hoes wil niet vooruitlopen op de vraag of hij na de fusie met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude in 2019 de gedroomde kandidaat is om de eerste burgemeester te worden van die nieuwe gemeente. "Dat is nu nog niet aan de orde. Laten we eerst maar eens kijken of de samenwerking de komende tijd van beide kanten bevalt."