• Jos van Rooijen

Onrust bij migrantenwoongroep

HOOFDDORP In de woongroep voor migranten van 55 jaar en ouder aan de Van den Berghlaan in Hoofddorp is onrust ontstaan. Volgens een betrokkene die niet met zijn naam in de krant wil, spelen moslimbewoners de baas in de groep en hebben andere bevolkingsgroepen niks in te brengen.

De woongroep bestaat sinds mei dit jaar en is gehuisvest in 20 van de 86 appartementen van wooncomplex De Eijk, waar in het verleden verzorgingshuis Eijkenhove stond. De groep is er vooral gekomen na inspanningen van Hoofddorper Glenn Hussain, de voorzitter van de Stichting Groepswonen voor Migrantenouderen. De appartementen worden beheerd door Woonzorg Nederland.

Wethouder Tom Horn van Zorg en Welzijn gaf de woongroep bij de opening in mei direct de Meer voor Elkaar-pluim van de gemeente als blijk van waardering voor het initiatief.

Volgens een betrokkene is echter niet alles goed voor elkaar in de groep. Volgens hem maken moslims de dienst uit in de gemeenschappelijke recreatieruimte. Zij bepalen wat er wordt gekookt en hebben een verbod uitgevaardigd voor het drinken van alcohol.

Initiatiefnemer Glenn Hussain erkent dat er problemen zijn bij de woongroep. Die doen zich volgens hem uitsluitend voor in de keuken. "Moslims mogen geen varkensvlees eten en boedisten geen rund. Je kunt het onmogelijk iedereen naar de zin maken. Dat is een mission impossible."

Er is inmiddels overleg geweest tussen de bewonerscommissie van de oudere migranten, Glenn Hussain en Woonzorg Nederland. Er is afgesproken dat een bemiddelaar gaat onderzoeken of er een oplossing kan worden gevonden voor de gerezen problemen.

Manager Cristel Anderson van Woonzorg beaamt dat er wordt gekeken naar een oplossing. "Er wordt een diner samengesteld waaraan zoveel mogelijk geloven kunnen deelnemen. Daarom is er gekozen voor kip, lam, vis en vegetarisch. Juist om niemand uit te sluiten. Er is besloten een traject in te gaan om te kijken waar we elkaar kunnen vinden, in plaats van elkaar kwijtraken. Uitgangspunt blijft dat we een voorziening hebben getroffen waar iedereen aan kan meedoen. Nu dit bij een aantal mensen niet goed valt gaan we na waar het probleem precies zit."