• Redactie

Onrust over nieuwe buslijnen duurt voort

HOOFDDORP De invoering van de nieuwe dienstregeling van Connexxion per 10 december en de start van nieuwe buslijnen blijft de gemoederen bezighouden. Dat bleek donderdagavond in de gemeenteraad.

De raad besprak eigenlijk een voorstel van het college voor een krediet van bijna 5 miljoen euro voor de aanpassing van bushaltes, het verwijderen van oude haltes en het plaatsen van nieuwe. Meerdere fracties konden het echter niet laten om stil te staan bij de komende veranderingen.

Het verreweg heetste hangijzer is de komst van snelbus 341 door de wijk Floriande in Hoofddorp. Wijkbewoners zijn vooral bang voor de verkeersveiligheid op de Fanny Blankers-Koenlaan. De verontruste bewoners hebben afgelopen week nog een gesprek gehad met busonderneming Connexxion en de Vervoersregio, maar dat heeft niks opgeleverd.

Daarom heeft de wijkraad Floriande donderdag een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad. De wijkraad ziet het helemaal niet zitten dat bus 341 vanaf 10 december gaat rijden, terwijl er nog niks is gedaan aan de veiligheid van de Fanny Blankers-Koenlaan. De critici hebben liever dat de bus voorlopig de oude route van bus 168 gaat rijden.

Volgens wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer kan daar geen sprake van zijn. Hij heeft al eerder aan de raad toegezegd dat er onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van de weg in Floriande. Dat onderzoek wordt voor Kerst afgerond, waarna er na de feestdagen eventueel extra veiligheidsmaatregelen kunnen worden genomen.

Daarnaast hebben inwoners van Rijsenhout, Abbenes en Buitenkaag hun zorgen geuit over de invoering van flexibel busvervoer, die de bestaande lijnen vervangt. De bewoners van de drie dorpen zijn bang straks zonder deugdelijk openbaar vervoer te zitten. Wethouder Reneman zei er donderdag alle vertrouwen in te hebben dat het allemaal goed komt.

Enige discussie ontstond nog over de vraag hoeveel de gemeente moet bijdragen aan de aanpassing van de bushaltes. Reneman beloofde de gemeenteraad dat dit maximaal 3 procent is, een bedrag van 300.000 euro.