• In de Parklaan zijn meerdere woningen opgekocht door een vastgoedbedrijf.

    Jos van Rooijen
  • De nieuwe eigenaar heeft de woningen laten dichttimmeren en er een hek omheen gezet.

    jos

Onrust in Parklaan

HOOFDDORP Er is flinke onrust ontstaan in de Parklaan in Hoofddorp nu vastgoedbedrijf Segesta (tevens eigenaar van de parkeergarage Q Park) meerdere woningen heeft opgekocht. De woningen grenzen met hun tuinen aan het terrein van Q Park. Bij de gemeente zijn geen bouwplannen bekend.

Voor een aantal bewoners van de Parklaan in Hoofddorp is het nieuwe jaar wel heel bijzonder begonnen. Want nadat rond de kerstdagen al hekken gezet waren rondom een aantal woningen aan de oneven zijde van hun straat, zijn vorige week alle ramen van de woningen dichtgetimmerd. Aan de hekken hangen borden met teksten als 'verboden toegang voor onbevoegden' en 'betreden terrein op eigen risico'. De nieuwe eigenaar van de woningen, Segesta Vastgoedbedrijf, laat weten 'nog geen plannen te hebben met de woningen.

De Parklaan - het is een van de oudere straten in Hoofddorp met nog karakteristieke vooroorlogse woningen (rond 1925) met voor- en achtertuin. En niet is niet de enige reden waarom de woningen zo gewild zijn bij woningzoekers die het niet erg vinden om een woning te kopen waaraan nog geknutseld moet worden. De Parklaan ligt immers dicht bij het centrum, zonder er echt last van te hebben. En sommige woningen hebben een eigen oprit. Er is eigenlijk maar één nadeel: de hoge parkeerdruk. Er staan aan beide zijden van de laan overal geparkeerde auto's. "Maar", zo laten meerdere bewoners weten, "die staan er niet de hele dag, want er is betaald parkeren ingevoerd." Alles pais en vree dus.

HEKKEN "Nee dus", is daar de reactie op van dezelfde bewoners die wonen in het deel van de Parklaan tussen Nieuweweg en Draverslaan, en dan vooral ter hoogte van het kruispunt met de Draverslaan. Even voor de kerstdagen werden daar hekken gezet om een aantal woningen aan de oneven zijde nadat die voor forse prijzen verkocht waren aan een vastgoedbedrijf. Maar daar bleef het niet bij.

Op maandag 7 januari werden bij dezelfde woningen ook nog eens de ramen dichtgetimmerd. Op vragen aan de betrokken timmerlui over het hoe en waarom kregen de verontruste bewoners geen reactie. Die besloten daarop bij de gemeente navraag te doen en bij Segesta in Alkmaar, want laatstgenoemde bleek de nieuwe eigenaar te zijn. Dit vastgoedbedrijf is ook eigenaar van de parkeergarage met in- en uitgang aan de Draverslaan en van 'Marktpoort' aan de Kruisweg.

Bij beide partijen kregen ze geen afdoende reactie. De gemeente zei van niets te weten, van Segesta kwam helemaal geen reactie op via de mail gestelde vragen.

Het enige dat rondging waren geruchten over uitbreidingsplannen rond de huidige parkeergarage in de Draverslaan. Om meerdere redenen niet vreemd. Zo grenst de grond waarop de garage staat precies aan de tuinen van de opgekochte woningen. En tussen die woningen aan de oneven zijde is al ruimte gecreëerd voor een nooduitgang van de garage. Daar komt bij dat in een eerdere fase al meerdere keren bewoners van de nu opgekochte woningen benaderd zijn hun woning te verkopen. Voor de bewoners die tegen de opgekochte woningen aankijken voldoende redenen zich af te vragen of zij zich zorgen moeten gaan maken.

"Wij willen graag weten of er plannen zijn met de opgekochte woningen en vooral welke?" laten ze weten. "En als het even kan ook op welke termijn. Nu weten we niets, omdat niemand iets wil zeggen en wie weet kijken we straks tegen een blinde muur aan van een uitgebreide parkeergarage. Daar zitten we echt niet op te wachten."

Het nieuws van de opgekochte woningen, en de vragen van de bewoners, zorgden in de tweede week van januari tot tal van reacties op Facebook. Met daarin twee rode draden: de ongerustheid ingegeven door onbekendheid rondom mogelijk (ver)bouwplannen en verhalen over 'iemand die bewoners van specifieke woningen in de Parklaan nogal nadrukkelijk benadert om hun huis te (ver)kopen'. Daarbij zou zelfs sprake zijn van dreigende taal.

PLANNEN In een telefonische reactie bevestigt de heer Huges, directeur bij Segesta Vastgoed, de aankoop van de vier woningen. Van dreigende taal weet hij niets. De woningen staan achter hekken en zijn dichtgetimmerd tegen kraken. De woningen zijn opgekocht 'omdat ze op de markt kwamen en uit voorzorg mochten er ooit plannen komen'.

Zelf verwacht hij die over zo'n drie maanden. Op voorhand geeft hij aan dat het in ieder geval geen parkeergarage wordt. "We gaan het huidig beeld van een woonstraat niet aantasten."

Petra Faber, woordvoerster van de gemeente laat weten dat er op dit moment (situatie 15-1) geen bouwplannen bekend zijn van Segesta voor dit deel van de Parklaan. Een eerder ingediend plan is afgekeurd, 'omdat het niet voldeed aan wat de gemeente wenselijk acht voor een woonstraat als de Parklaan'. Zij geeft aan dat de ongerustheid bij de bewoners bekend is en dat de gemeente mede daarom Segesta indringend gaat adviseren om met omwonenden in gesprek te gaan over de aangekochte woningen, de hekken, het dichttimmeren en hoe lang deze situatie nog gaat duren.

Dat gesprek staat, aldus één van de omwonenden, gepland voor woensdag de 16e.

Voor de laatste stand van zaken, zie www.hcnieuws.nl.

Label:

Parklaan