• Marianne den Breejen en Gerda Popken hebben de feestcijfers al in huis!

    Renée Heijmans

Ontmoetingscentrum't Rietland: 50 jaar verbinden

BADHOEVEDORP In 2019 bestaat Ontmoetingscentrum 't Rietland 50 jaar. Voor beheerder Gerda Popken en vrijwilliger Marianna den Breejen een mooi moment om eens terug te blikken op de roemruchte historie van 't Rietland.

Het begon allemaal 50 jaar geleden in het pand van het voormalig gasbedrijf aan de Zeemanlaan. Toen het gasbedrijf verhuisde naar deze plek is er uiteindelijk een nieuw pand neergezet. Hoe komt 't Rietland aan de naam? "Het vermoeden is dat de naam afkomstig is van het aan het riet zitten op de Sloterweg, maar hang me er niet aan op. Als iemand in het dorp het precies weet horen wij het graag!" vertelt Gerda.

MAATVAST Tot 1999 was 't Rietland onderdeel van Stichting Welzijn Ouderen Haarlemmermeer, toen van Stichting MeerWaarde en vijf jaar geleden is 't Rietland deel gaan uitmaken van stichting Maatvast. In de loop der jaren heeft 't Rietland de nodige verbouwingen achter de rug. "Met de komst van Maatvast heeft het hele Rietland een facelift ondergaan. Bovendien heeft de keuken kookgelegenheid gekregen, zodat we nu ook een maaltijdproject kunnen aanbieden." Maar ook lokaal kan 't Rietland rekenen op de nodige steun. "Badhoevedorp voor Badhoevedorp, Bert van Poelgeest en de Vrienden hebben het mogelijk gemaakt dat we nu een fantastische tuin hebben, waar we jeu de boules kunnen spelen en lekker kunnen zitten. Ik noem het wel Rietland Plaza. En bij slecht weer verplaatsen we de boel naar binnen!" aldus Gerda.

PLUIM De enorme inzet van de vrijwilligers leverde 't Rietland recent een pluim op van wethouder Tom Horn. "Wat vrijwilligers betreft zijn we een rolmodel voor alle locaties: we hebben enorm veel, trouwe vrijwilligers en het aantal blijft constant." Marianne voegt daaraan toe: "Dat is zeker ook de verdienste van Gerda. Ze is echt sociaal, heeft voor iedereen een luisterend oor en weet de mensen zo aan 't Rietland te binden." Gerda Popken werkt alweer bijna 23 jaar bij 't Rietland voor 20 uur in de week. "Ik vind het wel jammer dat ik steeds meer tijd op kantoor doorbreng vanwege de systemen en de boekhouding. Het is niet alleen mijn werk, het is ook mijn passie. En ik steek er meer in dan die 20 uur, dus ben deels ook vrijwilliger!" Voor Marianne geeft haar werk bij 't Rietland veel voldoening. "Het verbinden van mensen aan elkaar, je bent een soort familie en het geeft me een gevoel van thuiskomen." Vrijwilliger Henk Mulder, hij overleed in 2018, was sinds mensenheugnis aan 't Rietland verbonden. "Zijn vrouw Dina was mijn voorgangster en samen hebben ze veel voor 't Rietland betekend. Henk was druk met reizen organiseren, midweekjes weg met de bus. Hij was de bingobaas maar deed ook een poppencursus. Hij was voorzitter van de Vrienden van 't Rietland, onze sponsoren. Een supervrijwilliger!"

CHINEZEN Burgemeesters en wethouders weten de weg naar 't Rietland te vinden en stuurden in het verleden ook wel bussen met Chinezen hierheen om eens te kijken. Maar ook met een bus naar het defilé in Soestdijk om borduurwerkjes aan te bieden. Er was ooit een kapsalon en tijdens de ramp op de A9 in 1997 (een megagrote kettingbotsing met 150 auto's) diende 't Rietland als crisiscentrum. De ouderenadviseur, sociaal makelaar, het repair café en de verhalentafel zijn slecht een paar actuele activiteiten.

In september en oktober viert 't Rietland de 50steverjaardag, eerst voor de vrijwilligers en later voor de senioren van het dorp.

Renée Heijmans