• Redactie

'Onvoldoende draagvlak voor zonnepark in Zwanenburg'

HOOFDDORP Voor de komst van een groot zonnepanelenpark in Zwanenburg is vooralsnog onvoldoende draagvlak. Dat zei wethouder John Nederstigt van Duurzaamheid donderdag in de gemeenteraad na mondelinge vragen van fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks.

Naar aanleiding van het recente bericht over een groot zonnepark in de Groene Hoek wilde Mulder weten hoe het staat met andere plannen voor de ontwikkeling van zonnepanelenparken in de gemeente. Zo zijn er onder meer plannen voor een park langs de A4 bij Rijsenhout.

Ook circuleren er geruime tijd berichten over een grote locatie in Zwanenburg, een zogeheten Energy Park. VVD-raadslid Rob Koster zei dat zijn fractie nog steeds overstelpt met e-mails over deze plannen.

Wethouder Nederstigt zei dat deze plannen op dit moment absoluut niet aan de orde zijn. Hij herhaalde de boodschap die zijn collega Adam Elzakalai al eerder heeft gegeven aan de raad: er ligt helemaal geen aanvraag voor een groot zonnepark in Zwanenburg. "Het project bestaat voor ons dus niet.''

Volgens de wethouder is de kans op ontwikkeling ook erg klein, omdat de locatie in de voormalige rijksbufferzone tussen Haarlem en Amsterdam ligt. Daarvan kan planologisch worden afgeweken, maar dan moet er dus wel voldoende draagvlak zijn.

Meerdere fracties vonden de zinnig om daar later nog eens over door te praten. Volgens Nederstigt was dat helemaal niet zo zinvol, omdat de provincie Noord-Holland over de realisatie van grote zonneparken gaat.

Toch voelen veel partijen om alle plannen nog eens op een rijtje te zetten. PvdA-raadslid Mieke Booy stelde voor om het daarbij niet alleen over zonneparken te hebben maar alle vormen van duurzame energie.

GroenLinks en VVD gaat het debat samen voorbereiden. Dat bracht HAP-fractievoorzitter Johan Rip tot de opmerking dat deze schijnbaar liefdevolle samenwerking ongetwijfeld met de uitslag van de landelijke verkiezingen te maken had.