Ook subsidie voor organisaties met dikke bankrekening

HOOFDDORP Ook organisaties en instellingen die over een dikke bankrekening beschikken, kunnen voortaan in aanmerking komen voor een gemeentelijke subsidie. Dat heeft wethouder Derk Reneman van Financiën dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse persgesprek.

Tot voor kort werden subsidie-aanvragen van vermogende organisaties steevast afgewezen. Dat gaat in de nieuwe subsidieverordening dus veranderen. Als voorbeeld noemde wethouder Reneman Hospice Bardo en het Adamas Inloophuis. Die organisaties hebben zelf flink veel geld uit donaties en giften maar kunnen in feite ook niet zonder steun van de gemeente om extra kosten te kunnen betalen.

Een andere verandering in de subsidieverordening is dat het college ook meerjarige subsidies kan verstrekken. Dat is vooral goed nieuws voor organisaties die een jarenlange band hebben met de gemeente, zoals het Cultuurgebouw, welzijnsorganisatie MeerWaarde en Maatvast. Deze organisaties moesten elk jaar weer flink wat tijd besteden om subsidie aan te vragen.

Maar dat is vaak overbodig werk, stelde wethouder Reneman dinsdag. "Het is vaak zonde van de tijd als je elk jaar een aanvraag moet doen en de situatie nauwelijks veranderd. Wij kunnen net zo goed over meerdere jaren een subsidie verlenen. Dat geeft vooral rust bij de betrokken organisaties. Ze kunnen hun tijd dan aan andere zaken besteden. Het wordt allemaal een stuk efficiënter."

Reneman kon niet zeggen voor hoeveel jaren die subsidies dan gelden. Volgens hem moet er maatwerk worden geleverd en is het aantal jaren afhankelijk van de betrokken organisatie. In het ene geval zou het twee jaar kunnen zijn maar vier jaar is ook mogelijk, aldus de wethouder.