• Eric van Lieshout

Oorzaak brand stalling in Rijsenhout blijft raadsel

HOOFDDORP De oorzaak van de brand die kort geleden een grote caravanstalling in Rijsenhout volledig in de as legde wordt waarschijnlijk nooit meer achterhaald. Dat zei burgemeester Theo Weterings dinsdag op grond van een evaluatierapport over de brand.

De burgemeester zei dat de politie het onderzoek formeel nog niet heeft afgesloten, maar dat de brandweer er vanuit gaat dat de oorzaak nooit boven water komt. Volgens Weterings is gebleken dat de brandweer binnen de wettelijke aanrijtijd aanwezig was om de uitslaande brand te bestrijden.

Er gingen verhalen dat er te weinig waterdruk was om het heftige vuur te bestrijden. Volgens burgemeester Weterings heeft de brandweer prioriteit gegeven aan het nat houden aan naastgelegen panden om overslag van het vuur te voorkomen. Daardoor was er minder water beschikbaar om de vlammen in de caravanstalling te bestrijden.

Er was wel een waterwagen met 18.000 liter water als bluswater, maar die wagen kwam helemaal uit Haarlem. Volgens de burgemeester was het handiger geweest als die wagen uit het naburige Aalsmeer was gekomen.

De burgemeester zei dinsdag dat er nog wat zaken beter hadden gekund. Zo konden enkele brandkranen in de omgeving niet worden gebruikt, terwijl ze wel kort daarvoor waren gecontroleerd.