Opening 'Het Labyrint' met 'Ladders Zat'

HOOFDDORP Het gloednieuwe Hoofddorpse openluchttheater 'Het Labyrint' opent 6 augustus met de voorstelling 'Ladders Zat'. Een voorstelling speciaal voor de opening geschreven door Jan Bal.

De bouw van Het Fundament is eigenlijk ook de start van 'Het Labyrint' geweest", begint pastor Kees van Lent. We zitten in de Bijbelse Tuin gelegen achter de Joannes de Doper kerk en kijken uit op het labyrint. Kees van Lent is de geestelijk vader van dit geheel. Het is een inspirerende omgeving, een weelderige tuin met boeiend werk van de Haarlemmermeerse beeldhouwer Carel Gomes. Nu aangevuld met een buitenplek die ruimte biedt voor zomerse muziek, poëzie, presentaties en toneel. "Tijdens de bouw van Het Fundament zaten we met een berg klei - die onder de kerk vandaan kwam - in ons maag", gaat hij verder. "Afvoeren kost geld, dus is het tijdelijk op deze plek neergelegd. Er kwam laag voor laag bij, totdat een parochiaan opperde er een openluchttheater van te maken. En dat is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen", lacht de pastor. "Nu ziet het er prachtig uit en past prima in deze omgeving."

Maar van het een kwam het ander. Op zo'n unieke plek moest een mooie voorstelling komen. Jan Bal werd ingeschakeld. "Bij zijn afscheid als directeur van De Klimopschool heeft Jan een musical geschreven, ik was daar voor uitgenodigd, en dus ga je kijken. Dat was geweldig. En is het balletje gaan rollen."

Nu is er in het gloednieuwe openluchttheater begin augustus de voorstelling 'Ladders Zat' te bewonderen en wordt daarmee 'Het Labyrint' officieel geopend. In de afgelopen periode zijn verschillende partijen bijeen gebracht. "Het is eigenlijk een buren aangelegenheid geworden", vertelt Van Lent. "Velota, de buren links van ons, heeft de overkapping verzorgd, en Van Altena, grenzend aan de Bijbelse Tuin, zorgt voor de dansers in de voorstelling."

JAN BAL Kabaret Sofokles is verantwoordelijk voor de productie 'Ladders Zat'. Jan Bal is de ene helft van het cabaretduo Sofokles. De andere helft is Frans van Vuuren. Hij speelt de hoofdrol in 'Ladders Zat'. Van oorsprong bestond Kabaret Sofokles uit vier personen. "Wij zijn de afgelopen vijftig jaar een zeer hecht team geweest", laat Jan Bal weten. "Helaas zijn de andere twee compagnons van ons onlangs overleden."

Begin jaren 70 is Jan Bal begonnen als dramadocent, in die periode schreef hij ook bij een cabaretgroep. In de jaren die volgden heeft hij vele producties op zijn naam weten te zetten. Heeft zelfs geschreven voor Ramses Shaffy. "Ik heb geweldige dingen mogen doen. Alles in combinatie met het onderwijs. De combinatie van cabaret en het onderwijs was voor ons heilig. Hierdoor kozen wij ervoor om kleine producties te maken, waarmee wij door het land trokken."

Nu heeft Jan Bal dus de theatervoorstelling 'Ladders Zat' geschreven. "Een opdracht waarbij de omgeving een belangrijke rol speelt. Die omgeving leent zich daar uitstekend voor."

'Ladders Zat' gaat over een camping, wat eigenlijk helemaal geen camping blijkt te zijn, het is een metafoor voor de huidige maatschappij. Over de communicatie en de non-communicatie. Het kernthema is: zich ontheemd voelen. Het laat zien en maakt invoelbaar, dat het zich ontheemd voelen niet alleen is voorbehouden aan mensen die in concrete zin een thuis missen, maar dat het een gevoel is dat in iedere mens kan huizen. Het is een voorstelling waarin acteurs, musicalartiesten, cabaretiers, dansers, musici en technici hun best doen om de schijnwereld waarin zij bivakkeren er nog enigszins geordend uit te laten zien.

"En er speelt ook een pastor in", vult Van Lent aan. "Maar dat ben ik niet hoor, deze pastor schijnt er tussen uit te knijpen en verdwijnt richting Canada."

STRECHTENT Velota Zonwering & Buitenleven is verantwoordelijk voor de overkapping van het theater 'Het Labyrint'. Als buren hebben zij een goede verhouding met de Joannes de Doper. "De ene keer zeg je pastoor, dan weer buurman en tegenwoordig zeg ik zelfs Kees", lacht Caby van Bodegraven. Hij is, samen met broer Rick, eigenaar van Velota. "Wij hebben bewondering voor buurman 'Kees' met alles wat hij voor de parochie doet. Denk aan het Fundament, de beeldentuin en de zonnepanelen op het dak van de kerk. En dan nu ook nog eens een openluchttheater met een gigantische stretchtent als overkapping, die wij ook nog eens mochten fabriceren én leveren."

De buren delen ook nog eens veelal dezelfde trouwe klanten. "Maar er zijn meer raakvlakken", gaat Caby verder. "De pastoor kijkt vaak naar boven. Dat doen wij ook, maar dan om te zien of het gaat regenen of dat het zonnetje gaat schijnen. Gelukkig hebben wij voor beide situaties een oplossing. Als de zon schijnt, hebben we mooie zonwering, als het regent hebben we prachtige overkappingen in ons assortiment."

Kees van Lent is duidelijk over de samenwerking met Velota. "We zijn buren, daar ga je dan als eerste kijken. We hebben veel overleg gehad en zo zijn we tot deze prachtige oplossing gekomen. Maar eerlijk gezegd hoopt Jan Bal dat de tent niet nodig zal zijn tijdens de voorstellingen."

Ook de andere buren van de kerk worden ingezet bij 'Ladders Zat'. Dansers van het Danscentrum Marcella van Altena dragen ook een steentje bij aan de theatervoorstelling.