• Lex van Lieshout ANP XTRA

Huurdersvereniging heeft geen moeite met het verloten van woningen

HAARLEMMERMEER De Vereniging Huurders Haarlemmermeer (VHH) heeft geen moeite met de introductie van het verlotingssysteem van Ymere. Ingeschrevenen bij WoningNet maken bij de woningcorporatie 'at ramdom' kans op een sociale woning in Haarlemmermeer. Er wordt niet gekeken naar inschrijftijd.

Voorzitter Agnes Alkemade hecht veel waarde aan het gegeven dat in deze loterij zogenaamde 'spoedzoekers' net zoveel kans op een woning maken als inwoners van Haarlemmermeer die al vele jaren staan ingeschreven bij WoningNet. Met andere woorden: de belangen van iemand van buiten tellen net zo zwaar als die van de eigen leden. Die moeten in de praktijk nog ietsje langer wachten op een woning omdat anderen kunnen 'voordringen'. 

ONDER VOORWAARDEN "Maar het gaat slechts om 15 procent van het aantal vrijgekomen woningen," verdedigt Alkemade haar goedkeuring. "Daarom hebben wij onder voorwaarden ingestemd met deze werkwijze. De nieuwe bewoners moeten aan de gehanteerde criteria voldoen, de woning mag maximaal 65m2 groot zijn en het stempel hebben van 'niet geliefd'."

Voor woningcorporatie Ymere is de houding van de VHH van groot belang. Woordvoerder Coen Springelkamp stelt zelfs dat zonder instemming van de huurders het plan niet had worden doorgezet. Overigens geeft ook de gemeente haar zegen aan dit lotingssysteem.

OPVALLEND Dat het woord 'spoedzoeker' van doorslaggevend belang is voor de instemming van de VHH is opvallend. De term is vrij te interpreteren. Het is iemand die geen recht heeft op urgentie, maar wel graag snel een woning wil betrekken. Denk daarbij aan een persoon uit het oosten van het land die een baan op Schiphol heeft gevonden, of een jonge vrouw die zwanger is geraakt. En vul verder zelf maar in.

Voor iemand die heel graag snel een woning zoekt, is het nauwelijks meer dan een strohalm. Op de eerste verlootwoning, een eengezinswoning in Nieuw-Vennep kwamen liefst 4.000 reacties. Eén persoon werd gelukkig: een 29-jarige vrouw die nog bij haar ouders thuis woonde. Het is niet bekend gemaakt hoe lang zij al stond ingeschreven. Hoe dan ook, bij haar kan de vlag uit, maar de andere 3.999 mensen moeten zich geduldig richten op volgende verlotingen, naar verwachting gemiddeld één per week. Spoedzoeker of niet.

Eric Hoenson