Oud-burgemeester Hertog maakt klus niet af in Huizen

HOOFDDORP Oud-burgemeester Fons Hertog (70) van Haarlemmermeer is vorige week per direct opgestapt als waarnemend burgemeester van Huizen. Hij is teruggetreden vanwege 'grensoverschrijdend gedrag', zo is op de website van de gemeente te lezen. Wat Hertog precies heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.

Aan het vertrek van Fons Hertog is een integriteitsonderzoek voorafgegaan. De VVD'er zegt zelf op de site van de gemeente Huizen: "Als bestuurder moet je integer zijn. Daar past grensoverschrijdend gedrag niet bij. Ik heb daarom per direct mijn ontslag ingediend."

Hertog was tussen 2003 en oktober 2005 burgemeester in Haarlemmermeer. Hij moest aftreden als gevolg van de Schipholbrand. De burgemeester raakte eerder in opspraak doordat er porno werd gevonden op een computer van de gemeente die Hertog thuis in gebruik had. Een meerderheid van de gemeenteraad vond toen dat de burgemeester kon aanblijven.

Fons Hertog werd in 2012 burgemeester van Huizen. Hij ging oktober vorig jaar officieel met pensioen nadat hij 70 was geworden. Hertog keerde kort daarna terug als waarnemer in zijn laatste gemeente, omdat Huizen over enkele jaren samengaat met Blaricum en Laren en er dus geen nieuwe burgemeester hoefde te komen. Die laatste functie van Hertog heeft dus niet heel lang geduurd.