• Kees van der Veer Hoofddorp

Ambitieuze plannen ondernemers: 'Vijfhuizen groenste dorp van de polder'

VIJFHUIZEN Als het aan Ondernemersvereniging Vijfhuizen (OVV) ligt wordt Vijfhuizen het groenste dorp van Haarlemmermeer. De titel moet worden binnengehaald middels duurzaamheid en beplanting.

"Het wordt een hele uitdaging", bekennen OVV-voorzitter Harm Meuwese en mede-bestuurslid Kees de Koning. "Het groenste dorp en dat ook nog eens vlakbij Schiphol en de nodige snelwegen. Als iedereen in het dorp zijn steentje bijdraagt moeten we een heel eind kunnen komen." Kees de Koning loopt al jaren mee in het bestuur, Harm Meuwese is sinds een jaar voorzitter en volgde in die functie Henri Das op. "Hoe gaaf moet Schiphol het wel niet vinden het groenste dorp van de polder als buurman te hebben" kijkt Meuwese (44) vooruit. Gewend als hij dat is als ontwikkelaar van woonwijken waar duurzaamheid voorop staat. Samen sterk, twee woorden die de preses regelmatig gebruikt. Dingen samen doen. Daarom ook is hij blij met de goede relatie met de dorpsvereniging. "We hebben veel raakvlakken en gemeenschappelijke belangen en alleen samen kun je iets bereiken", weet Meuwese. OVV wil mijlpalen neerzetten. "Hoe mooi zou het zijn als Vijfhuizen zelfvoorzienend wordt op het gebied van stroom. De mogelijkheden daartoe komen op oudjaarsdag tijdens het uitluiden van 2019, aan de orde."

KERSTBOMEN Na het grote succes van vorig jaar gaat OVV opnieuw kerstbomen verkopen ter ondersteuning van een goed doel. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor de crowfundingsactie voor een rolstoelbus voor Ricardo de Wit. Aan de operatie vanwege een aneurysma, inmiddels vijf jaar geleden, heeft de nu 35-jarige Ricardo een dwarslaesie, twee niet functionerende nieren en nog veel meer ongemakken overgehouden. Voor zijn sociale contacten is hij sterk afhankelijk van een rolstoelbus. Zijn huidige bus is versleten, een nieuwe kost veel geld: 50.000 euro. Met de verkoop van kerstbomen wil OVV Ricardo ondersteunen in het behouden van een stukje vrijheid.

Frans Witteman