• Bezoekers krijgen uitleg over uiteenlopende onderwerpen

    Renée Heijmans
  • Ook voor de jongste bezoekertjes was er vertier

    Renée Heijmans
  • Bezoekers bespreken hun aandachtspunten met medewerkers van de gemeente

    Renée Heijmans

Gemeentelijke Informatiemarkt: Badhoevedorp moet op de fiets

BADHOEVEDORP Badhoevedorp moet op de fiets. Dat zeggen bezoekers van de gemeentelijke Informatiemarkt afgelopen zaterdag in het Q-Beach gebouw op de oude A9. Naast allerlei ontwikkelingen omtrent het centrum van het dorp, de wijk Quatrebras, de nieuwbouw van de Rietveldschool, de Sloterbrug , de Veldpost en nog veel meer, was ook de nog niet vastgestelde versie van het nieuwe verkeersstructuurplan (VSP) te zien. Bezoekster Hannie Toussaint Raven kwam tot de conclusie dat Badhoevedorp op de fiets moet. 'Ik ben gematigd positief over wat ik heb gezien. Mijn eigen straat wordt geen rechtdoorgaande weg, en daar ben ik blij mee.' Beleidsadviseur Verkeer Rik Thorborg lichtte de belangrijkste wijziging toe van dit VSP 2019 ten opzichte van de laatste versie van 2013. In het VSP 2013 was er nog sprake van dat de Kamerlingh Onneslaan doorgetrokken zou gaan worden naar de Schipholweg. Tevens zou vanaf de Schipholweg de mogelijkheid worden gecreëerd om komende vanaf Haarlem linksaf te kunnen slaan. 'In dit voorstel zijn deze ingrepen niet meer meegenomen. Sinds de A9 is omgelegd en het verkeer dat van de snelweg afkomt aanrijdt op de Schipholweg, wordt er al veel meer gebruik gemaakt van de Schipholweg. Daardoor is het niet nodig om die extra toegangswegen te maken.' In het plan staat ook opgenomen dat de toekomstige kruising van de Oleanderlaan (voorheen Amsterdamse baan) met de Schipholweg bij de beoogde sportvelden voor het deel rond de kruising een maximum snelheid van 50 kilometer zal gaan gelden. 'Daar zullen stoplichten komen, zodat men veilig kan oversteken naar de sportvelden.' De 'knip' op de Zeemanlaan in het nieuwe centrum betekent een streep door een busverbinding met het centrum. 'Die vinden wel weer andere routes', was het laconieke antwoord.

Over de beoogde bouw van de wijk Schuilhoeve was nog geen uitsluitsel of dit door kan gaan. De Raad van State onderzoekt dit nog steeds. KLM is naar de Raad gestapt omdat er vrees is voor beperkende maatregelen wanneer er zo dicht bij de luchthaven een woonwijk komt.

Bezoekster Nora Huisman maakte zich zorgen over de mogelijke toename van het aantal vluchtbewegingen op Schiphol. 'Ik heb wel gehoord dat er mogelijk een geluidsscherm komt, maar of dat alle geluidsoverlast van 40.000 vliegtuigen extra gaat tegenhouden …'

Dit was de eerste kennismaking voor veel dorpelingen met de locatie Q-Beach. Het was gezellig druk, de catering was prima verzorgd, maar de ruimte was, vergeleken met de zaal in het Dorpshuis, krap, waardoor het wat minder overzichtelijk was voor de bezoekers. Bloony en Feestbeestje waren van de partij: de jongere bezoeker konden bij hun terecht voor fraaie ballonfiguren of een schmink.

Renée Heijmans