• eigen foto

Martha is vier kilo aangekomen, maar rookt niet meer

ZWANENBURG Veertig jaar gerookt, vaak ruim een pakje per dag, en dan stoppen. Ga daar maar aan staan. Martha Selderslaghs deed het dankzij Stoptober en heeft volgehouden.

"Het is goed gegaan, maar soms heb ik wel erg veel trek", zucht de 64-jarige inwoner van Zwanenburg. "Minpunt is dat ik steeds meer ga snaaien. Pindarepen, stroopwafels en vooral witte chocolade. Ik ben een echte zoetekauw en dat heeft al gezorgd voor een toename van vier kilo. Ik weeg nu 68,5 kilo, nog niet te zwaar voor iemand van 1.70 meter, maar toch. Ik moet oppassen met mijn suikerziekte."

Grappend: "Nog even en ik ga weer beginnen!"

"Nee met mijn longziekte zou dat nóg slechter zijn. Het is nu een kwestie van doorzetten en afleiding zoeken. Maar ja, ik ben een echte huismus die van lezen en knutselen houd. Ik zoek meer een activiteit buitenshuis, omdat ik 280 euro per maand uitspaar kan ik me best wat permitteren. Alleen is er in Zwanenburg niet veel te doen voor mij. Misschien moet ik kijken of er in Haarlem of Amsterdam een leuke creatieve cursus wordt aangeboden."

Stoptober was voor Martha een mooie opstap om de sigaret in de ban te doen. Na vijf eerdere pogingen moet het nu wel lukken. "Aan mijn omgeving ligt het niet. Thuis rookt er niemand, iedereen is erg enthousiast. Wat goed, hoor ik steeds. En nu doorzetten, volhouden."

Eric Hoenson