• Trudy Witteman

Oud-collega's Marco Schoorl (32) en Ysbrand Agterhof (63) klaar voor vertrek naar Gambia

VIJFHUIZEN Nog goed twee weken en dan is het zover. Dan beginnen de oud-collega's Marco Schoorl (32) en Ysbrand Agterhof (63) aan de 5.500 kilometer lange reis naar Gambia. Hun Mitsubishi Pajero is bij vertrek volgestouwd met hulpgoederen.

In Mauritanië gaan ze een huisartsenpost opzetten en voorzien van verbandmiddelen en medicijnen en zowel in Senegal als in Gambia bevoorraden ze een ziekenhuis. Daarnaast wordt een technische school in Gambia verblijd met een lading gereedschap.

AFSCHEID De hele reis gaat over land, op de oversteek per veerboot van Spanje naar Afrika na. Van hun speciaal voor dit doel aangeschafte metgezel, 31 jaar oud, nemen ze in Gambia afscheid. Ze laten de auto daar achter om te kunnen worden geveild. De opbrengst is bestemd voor Stichting Scholenplan Gambia, een organisatie die zich inzet voor scholing van talentvolle Gambiaanse jongens en meiden. De terugreis maken de vrienden per vliegtuig.

De docenten Marco Schoorl en Ysbrand Agterhof kennen elkaar van het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep. Toen Marco kwam was hij de jongste en Ysbrand de oudste van het team. Ook nadat hun wegen zich gingen scheiden - Marco bleef als docent Geschiedenis op het HVC terwijl Ysbrand nu docent Techniek is op het Nova College in Haarlem - bleef de ontstane vriendschap bestaan.

VERSLAG Na terugkomst in Nederland volgt in HCnieuws.nl een exclusief verslag van hun belevenissen.