• De politie in actie. Het duurt volgens burgemeester Schuurmans nog wel even voordat het korps in de regio weer op sterkte is.

    Eric van Lieshout

Ridouan Taghi zet indirect druk op politie Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER In Haarlemmermeer kost de aanpak van ondermijning, waarbij de onderwereld en bovenwereld met elkaar worden verweven, veel extra inzet. Maar er zijn juist minder politiemensen beschikbaar, zo laat burgemeester Schuurmans weten. "Een deel van de beschikbare capaciteit wordt ingezet voor bewaking van rechters, officieren van justitie en advocaten in het proces tegen topcrimineel Ridouan Taghi en zijn medeverdachten." Volgens Schuurmans wonen veel van de bewaakte magistraten in deze regio.

Er is weliswaar geld voor nieuw politiepersoneel, maar die mensen moeten wel eerst worden opgeleid. Daarom duurt het volgens de burgemeester nog wel even voordat het politiekorps in de regio weer op sterkte is. De politie moet in die tijd prioriteiten stellen, zo verwacht Schuurmans, dus relatief lichte vergrijpen blijven wat vaker onbestraft.

Voor de aanpak van ondermijning is inmiddels een speciaal projectteam gevormd en er is een beeld van de ondermijning in Haarlemmermeer. Volgens Schuurmans is die gemiddeld voor een grote gemeente als Haarlemmermeer. Komend voorjaar is de uitkomst van een onderzoek naar ondermijning op de luchthaven Schiphol.