• Carla Beenakker (midden achter) zoekt met een deelneemster passende lapjes bij elkaar

    Ria Meuleman

Saamhorigheid en het sociale gebeuren voorop bij de Crea Club Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP De huidige Koningin van Nieuw-Vennep, Carla Beenakker, zwaait er als vrijwilligster de scepter, maar het predicaat 'koninklijk' hangt er niet aan. Toch is de Crea Club in buurthuis Het Contact in Getsewoud al jaren van groot belang voor tal van Vennepse vrouwen. Wekelijks maken ze er kleding en andere spullen en hebben ze een luisterend oor voor elkaar.

De Crea Club is een activiteit van Stichting Maatvast, die ooit is begonnen in het oude Ontmoetingscentrum. Via wijkgebouw Linquenda, ging de club na de brand verder in Het Contact. Aanvankelijk ging het alleen om naailes voor buitenlandse vrouwen, maar van lieverlee kwamen er ook Nederlandse vrouwen. "Iedereen is hier welkom van alle culturen. Buitenlandse vrouwen kunnen hier het Nederlands spelenderwijs onder de knie krijgen door met elkaar creatief bezig te zijn. Het maakt niet uit wat je doet, naaien, haken, breien, tekenen, schilderen of gewoon erbij zitten, alles kan. Het is gezellig en er heerst saamhorigheid".

Soms komt hier iemand met verstand van zaken

UIT ISOLEMENT Tijdens het interview is het heel stil op de club. Een aantal deelnemers is op vakantie en zo komt het, dat er behalve Beenakker maar drie andere dames zijn. Doorgaans zijn dat er zo'n acht. "Deels een vast groepje, maar ook komen mensen incidenteel. Ouderen die hier boven wonen, komen ook wel eens gezellig een kijkje nemen. Een van de deelneemsters is bezig met een pyjamaatje voor een kleinkind. Het patroon ligt op de stof, de schaar gaat erin. Een ander zoekt leuke lapjes bij elkaar. Zij ziet mogelijkheden voor een blouse. Al jaren is ze een van de vaste enthousiaste bezoekers. "Soms komt hier iemand met verstand van zaken, maar meestal helpen we elkaar met probleempjes als patronen. Het is een echt sociaal gebeuren en ook heel belangrijk om iemand uit zijn isolement te halen".
De club draait op gekregen spullen. Beenakker zegt trots: "Mijn Koninginnejurk is hier ook gemaakt, van gekregen lappen. Er is met hart en ziel aan gewerkt, er is zoveel spontaniteit, en hij zat zo mooi. Bij de kroning vlogen de complimenten om mijn oren".

"Ik zou deze club niet willen missen. Er is altijd wel een luisterend oor als iemand een probleem heeft en we laten iedereen in z'n waarde. Val maar binnen, koffie en thee staan klaar. Twee keer per jaar maken we zelf eten, uit onze eigen culturen, zodat we van elkaars gerechten kunnen proeven".

"We hopen van harte dat er spullen geleverd worden, zodat we kunnen blijven werken. Daarom ontvangen we heel graag tweedehands lappen en patronenboekjes, bijvoorbeeld van Knip(pie) of Burda. Een extra naaimachine is ook heel welkom. De spullen kunnen hier gebracht worden of bij mij, via cbeenakker@quicknet.nl. Ook vrijwilligers die goed kunnen naaien zijn welkom".

De Crea Club is een keer per week op donderdag van 9.30 tot 12.00 uur. Deelnemers betalen 2,50 per keer voor materialen en/of een kopje koffie. Het Contact, Sandestein 42, Getsewoud-Zuid.

Ria Meuleman