• Staatssecretaris Stientje Stientje (rechts) van Veldhoven bij de presentatie van het Schiphol fietsplan.

    Schiphol, Dirk Hol

Snel op de fiets naar Schiphol: luchthaven wil sterke toename gebruik fietsen

SCHIPHOL Schiphol wil dat luchthavenwerkers meer per fiets naar hun werk komen. Daartoe moeten er onder meer bredere paden komen voor snelle fietsen naar de luchthaven en oplaadpunten voor elektrische tweewielers.

Van de ruim 66.000 Schiphol-werkers komen er momenteel zo'n 4.000 op de fiets naar hun werk. De doelstelling is ambitieus. Miriam Hoekstra-Van der Deen, directeur Airport Operations van Schiphol wil al eind 2020 uitkomen op 7.000 medewerkers en in 2024 moet dat zelfs zijn toegenomen tot 10.000. "De fiets, dan wel de elektrische fiets, is een interessant vervoermiddel voor medewerkers die binnen een straal van 25 kilometer van Schiphol wonen," aldus Hoekstra. "Het is duurzaam woon-werk verkeer, goed voor de vitaliteit en het ontlast de toegangswegen richting Schiphol."

VISIE De luchthaven heeft in samen met BAM, Microsoft en OrangeNXT een fietsvisie ontwikkeld onder de naam 'GoingDutch'. Maandag gaf Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat (I&W), op Schiphol het officiële startschot voor dit programma. Daarmee is Schiphol één van haar nieuwste zogeheten 'fietsambassadeurs'.

Het fietsprogramma omvat concrete plannen voor brede 'snelfietspaden' vanuit onder meer Hoofddorp en Amsterdam naar de luchthaven. Ook worden kruispunten veiliger gemaakt en de overige infrastructuur verbeterd. Er komen op Schiphol meer fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Verder wil de luchthaven het fietsgebruik stimuleren met een aantrekkelijke financiële regeling.

GEZOND Meer fietsgebruik betekent minder auto's op de luchthaven en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Voor de medewerkers zelf is het gezond en goedkoper dan met de auto naar het werk gaan. Schiphol ziet ook mogelijkheden voor reizigers die vaak vliegen en weinig bagage bij zich hebben.

Er is een digitale 'GoingDutch assistent' ontwikkeld, die de fietser onder meer via een dashboard op zijn fiets informatie geeft over de snelste routes, op welk tijdstip hij het beste kan vertrekken om droog op zijn werk aan te komen, waar hij zijn fiets kan stallen en waar hij een elektrische fiets kan opladen.

René de Leeuw