• Buurtvaders op patrouille door Graan voor Visch

    Said Akkabi

Twee auto's in de brand, toch positief gevoel over oudejaarsnacht in Graan voor Visch

HOOFDDORP Eén auto volledig afgebrand, een andere met flinke brandschade aan het interieur. Toch is de jaarwisseling in Graan voor Visch, in wijk 16000 op zich goed verlopen vindt 'buurtvader' Said Akkabi. Mede dankzij hem en achttien andere toezichthouders bleef het bij deze schade.

"Er is vooral een leuk feest gevierd", stelt de organisator die actief is om de wijk zo gezellig mogelijk te houden. In het verleden ging het regelmatig mis toen de Hoofddorpse wijk op oudejaarsnacht het toneel was van forse vernielingen, branden en inbraken. Na 2004 was de maat vol, en startten bewoners onder begeleiding van Stichting Maatvast en Stichting Marhaba aan een project om de rust te laten terugkeren in de wijk. Optredens van bekende artiesten en een maaltijd in de moskee moeten de veelal jonge feestvierders zo veel mogelijk binnen houden. Een centrale rol spelen de zogenaamde buurtvaders, mannen die daadwerkelijk vader zijn, maar ook jongeren van boven achttien jaar, die buiten de boel bewaakten.

Lees ook: Meerdere auto's vernield door vuurwerk tijdens oudejaarsavond.

Said Akkabi: "We hebben er voor gezorgd dat veel jongeren zo lang mogelijk binnen bleven waar flink werd gedanst en een hapje en drankje (geen alcohol) werden genuttigd. We weten niet hoe de brand in de auto's is ontstaan, we helpen de politie om de daders te pakken. We hebben dit helaas niet kunnen voorkomen, maar gelukkig zijn er geen inbraken geplaagd en is er verder geen straatmeubilair in de brand gestoken. Volgend jaar pakken we het op dezelfde wijze aan."