• eigen foto

Van 22 naar nul sigaretten tijdens Stoptober: Martha's strijd tegen de sigaret

ZWANENBURG Veertig jaar gerookt, vaak ruim een pakje per dag, en dan stoppen. Ga daar maar aan staan. Martha Selderslaghs doét het. Met steun van Stoptober moet het deze vijfde keer lukken. Wij volgen Martha's strijd tegen de nicotine.

"Statistisch gezien stop je makkelijker na een aantal pogingen", spreekt Martha uit Zwanenburg zichzelf moed in. Vier keer eerder deed ze een poging. Haar record staat op drie en half jaar. "Nu moet het echt lukken. Mijn drie zoons en mijn man klagen al lange tijd. Ook de zes kleinkinderen hebben het er vaak over en willen dat hun oma nog een hele tijd blijft leven. Wat vooral telt is het gezondheidsaspect. Ik moest laatst een deel van een schouderoperatie laten schieten omdat door mijn roken het verwachte herstelproces te lang zou duren. Het gegeven dat ik suiker en een longziekte heb, werkt ook niet in mijn voordeel."

Het is duidelijk: Martha (64) moet stoppen met de gewoonte om gemiddeld 22 sigaretten per dag op te steken (kosten 280 euro per maand). Ze meldde zich aan voor het Stoptoberhuis in Vinkeveen. Op maandagmiddag 30 september lieten 50 rokers zich de eerste vijf dagen van Stoptober opsluiten en gingen de strijd aan met de sigaret. Deskundige coaches hielpen de stoppers de eerste lastige dagen samen door te komen. Bekende Nederlanders kwamen op visite om steun te betuigen. Martha hield vol en ging vol goede moed naar huis.

"Daar was alles opgeruimd, het rook fris en fruitig. Er stond een bos bloemen op tafel. Een heerlijke setting voor een sigaret! Maar nee, dat is niet de bedoeling. Ik wil het fris houden. Overdag rookte ik buiten op veranda, 's avonds achter in het huis. Dat ruik je de volgende dag nog, ook als roker. Ik wil dat niet meer. Het zal moeilijk worden. Zeker tijdens een kop koffie en voor en na het eten. Gelukkig rookt niemand in ons gezin nog, ook in de familie is vrijwel iedereen gestopt. Dat maakt het wat gemakkelijker om vol te houden. Ik heb geleerd dat als je trek krijgt, dit na drie minuten weg is. Op zulke momenten zal het er echt om gaan."

[Volgende week weten we of Martha die momenten heeft weten te weerstaan.