• Projectleider Annemieke Ebbers: - Chauffeurs worden met open armen ontvangen, -

    Trudy Witteman

Vervoersdienst AutoMobiel ook in omgeving Nieuw-Vennep

[NIEUW-VENNEP Om eenzaamheid onder kwetsbare ouderen en minder mobiele inwoners te bestrijden is AutoMobiel opgericht, waarbij vrijwillige chauffeurs gebruikers  brengen en halen met hun eigen auto. De behoefte aan deze nieuwe vervoersdienst is groot. Vanaf februari start de dienst in Abbenes, Beinsdorp, Buitenkaag, Burgerveen, Leimuiderbrug, Lisserbroek, Nieuw-Vennep, Weteringbrug.

"Je zult maar 70-plus zijn, slechtziend en geen vervoer hebben. Dan kan eenzaamheid snel om te hoek komen kijken", geeft Annemieke Ebbers een voorbeeld uit de praktijk. Zij is namens de gemeente projectleider AutoMobiel.  "AutoMobiel is 23 juli gestart in Badhoevedorp met vier chauffeurs. Nu zijn er twaalf mensen die rijden, van ruig uitziende types, tot mensen via de kerk. Ze zijn allemaal aangenomen via een intakegesprek en hebben een VOG-verklaring moeten overhandigen. We willen verkeerde mensen weren."

Het vervoer gebeurt via een onkostenvergoeding van dertig cent per kilometer, die ingaat vanaf het huis van de bestuurder. Ebbers: "Maar het gaat niet om het geld. Het doel is om de gebruiker te vervoeren naar bijvoorbeeld de huisarts, een supermarkt of een familielid, en daarbij een sociaal contact te bieden. Aandacht voor de gebruiker dus. Bijvoorbeeld door mee te gaan de wachtkamer in, of om even bij de supermarkt te wachten. Ook inloopactiviteiten zijn vaak een doel. Desnoods geef je iemand een hand bij het uitstappen of help je hem of haar een rolstoel in."

"Het gaat meestal om korte ritjes in het dorp, maar familiebezoek in bijvoorbeeld  Friesland is na overleg ook mogelijk. In Badhoevedorp hebben we een behoorlijk aantal gebruikers, waarvan sommigen één keer per maand een beroep doen op AutoMobiel, maar anderen wel drie keer per week. Ook de chauffeurs zijn enthousiast, we hebben al iemand die in het eerste half jaar 1400 kilometer heeft gereden. Al met al een behoorlijk succes dus, er zijn zelfs al vriendschappen voortgekomen uit AutoMobiel."

Chauffeur Stans van der Lee : "Het is heel leuk werk. Je hoort prachtige verhalen en je voelt je nuttig voor de samenleving. Ik kan het iedereen aanraden."

Aanmelden als chauffeur en als gebruiker kan via (088) 700 4100.