• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Paniek bij intocht sinterklaas in Vijfhuizen

VIJFHUIZEN Grote paniek zaterdag tijdens de intocht van Sint Nicolaas. Vaart eerst de boot met hoge snelheid voorbij met alleen sinterklaas aan dek en later moet de kindervriend vertellen dat door het bar slechte weer op zee alle pakjes over boord geslagen zijn.

'Zie ginds komt de stoomboot' zingt het VOC Pietenkoor en op de waterkoude kade met daarboven dreigend zwarte luchten

komt de menigte in beweging. De boot is in aantocht. Maar wat gebeurt er? Zonder vaart te minderen vaart het schip Vijfhuizen voorbij. Op het dek is geen Zwarte Piet te zien. Moederziel alleen staat sint wat hulpeloos te zwaaien. Maar dan draait de boot en kan sint even later gelukkig toch nog ontelbare handjes schudden. Wat blijkt: zoals ze zich vroeger tijdens schoolreisjes verstopten onder de banken van de bus, zo hadden de pieten zich nu onderdeks verstopt en had Zielepiet het roer bemachtigd en wilde, boordevol heimwee naar die knappe Spaanse jongen, doorvaren naar Spanje.

"Het was bar en boos op zee", vertelt sint. "En door het slechte weer zijn alle pakjes overboord geslagen. De pieten zullen nieuwe cadeaus kopen en als jullie nou eens veel tekeningen maken dan kunnen de pieten die gebruiken als inpakpapier." Of de kinderen het allemaal nog snappen is de vraag, maar knikken doen ze wél. Dan rinkelt ergens een telefoon. Niks mobiel, gewoon nog een ouderwetse met een snoer eraan. Een heel lang snoer, want het is de telefoon van de Poterne die de Racepiet bij zich heeft. Waar sint blijft. "Ik kom eraan", belooft de Spanjaard. Maar eerst deelt hij nog wat complimenten uit. "Vijfhuizen is de leukste plaats om aan te komen." En: "Het koor wordt ieder jaar beter en de zangers en accordeonspelers ieder jaar knapper. Dat laatste geldt trouwens ook voor de dirigente."

De sint komt eraan. Ja,ja. Gelukkig heeft hij geen tijd genoemd. Slechts voetje voor voetje komt hij vooruit. Hij hoort verhalen aan, deelt vele high five's uit, bewondert tekeningen en raadt de kleinste Vijfhuizenaren aan toch vooral de schoen te zetten. Heel veel later bereikt sinterklaas de Poterne waar de jeugd vol ongeduld op hem zit te wachten. Het feest kan beginnen. De sint is binnen.