'Parkeerdruk in het Oude Buurtje blijvend'

HOOFDDORP De tijd dat het Oude Buurtje in Hoofddorp qua parkeren een rustige woonwijk was is definitief voorbij. De buurt moet blijvend rekening houden met geparkeerde auto's waarvoor geen plek is in het directe centrum. Dat zei wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer donderdag tijdens een debat in de gemeenteraad over het strategisch autoparkeerbeleid.

Dat parkeren veel mensen bezighoudt, blijkt wel uit het feit dat de gemeente meer dan 200 reacties van inwoners heeft gekregen over het voorgenomen beleid. De meeste gaan over specifieke situaties. Bovendien waren donderdag vijf inwoners bij de raadsvergadering aanwezig om in te spreken.

Het college van B en W heeft toegegeven dat de participatie hier en daar te kort is geschoten. Daarom wil het vooral maatwerk leveren bij de uitvoering van het beleid. Het uitgangspunt bij dat beleid is dat het huidige aantal parkeerplaatsen in Hoofddorp gehandhaafd blijft. Als er plekken verdwijnen, moet er elders hetzelfde aantal worden gerealiseerd. De meeste raadsfracties steunden donderdag die opvatting. Ook was er veel instemming met het voornemen om het betaald parkeren in Nieuw-Vennep en Badhoevedorp te schrappen.

Dat betekent niet dat er geen twistpunten meer waren. De parkeersituatie aan de Kruisweg is al jaren een bron van veel ergernis. Inwoner Francisco Vloot maakte duidelijk dat hij als regelmatig bezoeker van de winkels aan de parallelweg graag extra parkeervakken zou willen zien.

Dat wilde wethouder Reneman niet toezeggen. Volgens hem zijn er veel wensen bij de winkeliers ter plekke en moet er voor worden gewaakt dat elke ondernemer zijn eigen parkeerregime krijgt. Het college heeft wel toegezegd te onderzoeken of ter plaatse een zogeheten stop-and-go-beleid kan worden ingevoerd. Dat houdt in een speciaal parkeertarief voor automoblisten die snel een boodschap willen doen om daarna gauw weer te vertrekken.

Wat HAP-fractieassistent Henk van Steenis betreft kan die regeling al direct worden ingevoerd en is een onderzoek helemaal niet nodig. Zijn fractie overweegt om hiervoor met een motie te komen. Van Steenis hield ook een pleidooi om in de wijken rond het centrum een Zwitsers parkeermodel in te voeren. Dat model gaat uit van een algeheel parkeerverbod met uitzondering van bewoners en bestemmingsverkeer. Reneman was niet direct enthousiast.

Verrassend tot slot was de lof van raadslid Anneke van der Veer, die anders altijd zo kritisch is op het beleid van de wethouder. "Compliment aan SuperDerk en nu snel aan het werk."