• Ton Dijkstra

'Participatie nieuwe stijl komt nog niet uit de verf'

HOOFDDORP De nieuwe vorm van participatie door inwoners komt nog niet goed uit de verf. Die conclusie trok de gemeenteraad vorige week na een debat. De heersende opvatting was dat er veel te veel verwachtingen worden gewekt bij inwoners en dat die niet altijd kunnen worden waargemaakt.

De discussie over participatie was aangevraagd door de VVD. Raadslid Rob Koster zei als inleiding dat er recent zaken niet goed zijn gegaan als het om inspraak van burgers gaat. Hij noemde als voorbeelden de ontwikkeling van Badhoevedorp, de bushaltes op de Kruisweg en de verkeersaanpak in Zwaanshoek.

Koster kreeg tijdens de discussie bijval van andere partijen. PvdA-raadslid Mieke Booy stelde dat er vooraf verkeerde verwachtingen worden gewekt. Inwoners doen mee aan participatie om hun zin te krijgen. "Maar nee is ook een antwoord", zo vond Mieke Booy. Andere raadsleden beaamden dat.

GroenLinks-raadslid Maaike Ballieux had er wel een verklaring voor dat participatie in een gemeente als Haarlemmermeer nog erg moeizaam draait. Er zijn zoveel bestuurlijke projecten dat het volgens haar geen doen is om alles even veel aandacht te geven. "Wie hoog overvliegt, heeft niet altijd de voeten in de klei."

Ook CDA-raadslid Herman Koning had voorbeelden van projecten waarbij het niet goed is gegaan met de participatie. Hij noemde ook Badhoevedorp en verder een speeltoestel aan Palmenstein in Nieuw-Vennep en het opknappen van de gymzaal in Buitenkaag. "Participatie is een lastig onderwerp."

D66-raadslid Pablo Meegdes gaf ook de participatie bij de noodopvang in Vijfhuizen als voorbeeld van hoe het niet moet. De dorpsbewoners gaven aan maximaal 200 vluchtelingen te willen maar kregen er uiteindelijk 300. PvdA-raadslid Booy vond dat een slecht voorbeeld. Volgens haar heeft het college in dit proces juist heel helder gecommuniceerd.

De aanstichter van het debat, VVD'er Koster, was na afloop enigszins teleurgesteld over de uitkomst. Hij had zo graag gewild dat zijn collega's waren ingegaan op de vraag hoe inwoners kunnen meebeslissen over belangrijke onderwerpen, maar daar was het in de discussie nu niet over gegaan.