• Trudy Witteman

Petra Visser helpt volwassenen met Nederlandse taal

HOOFDDORP Haar cursisten vertellen enthousiast hoe blij ze worden van de taallessen. Docent Petra Visser hoort het glimlachend aan. "Weet je dat ik enorm kan genieten van de stappen die zij maken?"

Maandagmiddag. Een stralende zon. Maar desondanks komt in wijkcentrum De Boskern een groepje vrouwen van niet-Nederlandse afkomst bijeen om onze taal beter onder de knie te krijgen. Uiterst gemotiveerd zijn ze. Want, zo menen au-pair Cynthia (26) uit Indonesië die hier tien maanden is en Aylin (52) uit Turkije die hier al 34 jaar woont: als je de taal niet spreekt maak je geen contact en zit je in een isolement.

VLEUGELS En omdat de 68-jarige Petra Visser iemand is die het leuk vindt om anderen te helpen was ze gauw om toen haar gevraagd werd binnen Stichting Li Salaam de volwasseneneducatie onder haar vleugels te willen nemen. Vóór haar pensionering werkte ze als taaldocent op het ROC in Hoofddorp en gaf ze les aan volwassenen. Haar ervaring kwam goed van pas, vertelt ze.

"Toen ik begon was er vooral vraag naar een cursus spreken voor mensen die, lang of kort geleden, zijn ingeburgerd. Al snel gaven we één keer per week aan een zestal mensen les. 'Mooi Nederlands' noemden we dat. We leerden ze de woorden in de juiste volgorde te zetten." Maar daar bleef het niet bij. "Ook hebben we een cursus ontwikkeld voor moeders met een laag taalniveau. Zodat zij snappen wat de juf zegt en meer betrokken raken bij de school van hun kind. Op basisschool De Bosrank waar het project van start is gegaan, een groot succes." Scholen die willen aanhaken mogen Visser bellen op 06-2254 1020.

BASIS Als Visser zinnen oefent, letten Ammara (36) uit Pakistan en Mina (58) uit Iran goed op. Beiden hebben de inburgeringscursus gedaan. Ze zien het als een basis. "Wij willen meer leren en mooie zinnen maken. De grammatica is heel moeilijk." Ook de 51-jarige Turkan uit Turkije, 16 jaar hier, is leergierig. Op haar kleding een button. 'Spreek Nederlands met mij!' staat er op. "Mijn woordvolgorde blijft fout. Daarom ben ik hier."

Om méér volwassenen te kunnen helpen zijn vrijwilligers welkom. Voor eventuele scholing wordt gezorgd. "Het werk is boeiend en geeft veel voldoening", verzekert Visser. 'Ik geef met plezier informatie."

Frans Witteman